Short posities in zilver op record

Grondstoffenfondsen menen dat zilver op weg is nieuwe laagtes aan te doen. De netto short posities in zilver futures op de beurs van Chicago kenden eerder deze maand een record van 39.604 contracten. Dat is ondertussen lichtelijk bijgesteld naar 36.417 short posities.

De minder gespecialiseerde groep beleggers, die via zilver-ETF’s belegt, is daarentegen juist bijzonder positief over de toekomst van de zilverprijs. De totale ETF-participaties in zilver bereikten donderdag de 665,4 miljoen troy ounces, het hoogste punt in acht maanden tijd.

Er spelen dan ook een aantal factoren mee die een optimistisch vooruitzicht ondersteunen. Het zilvermijnaanbod, dat 13 jaren op rij toenam. Kent vanaf 2015 een afname.

De industriële vraag, dat zo’n 60 procent van de vraag naar zilver vertegenwoordigt, stijgt al vanaf 2013, als gevolg van het toegenomen gebruik in fotovoltaïsche cellen. Ook de zilvervraag bij juweliers, dat goed is voor nog een kwart van de totale zilvervraag, stijgt.

Daarentegen daalde afgelopen jaar de vraag vanuit de beleggingsmarkt.

Met andere woorden stijgt de vraag naar zilver op alle vlakken, behalve vanuit beleggingsperspectief. Vandaar dat de prijs al een tijd blijft hangen tussen de 16 en 18 dollar per ounce.

Zilver staat ook wel bekend als “the poor man’s gold”, waarbij het meestal in tandem beweegt met grote broer goud.

Dit jaar bewegen goud en zilver echter in tegenovergestelde richtingen, waarbij het gele edelmetaal een stijging kende van bijna 3 procent, terwijl zilver bijna 3 procent daalde.

De onderlinge verhouding, de goud en zilver ratio, die de afgelopen twintig jaar slechts driemaal kort boven de 80 schoot, staat ondertussen weer op dat niveau.

Dat suggereert dat ofwel dat de dynamiek tussen de twee edelmetalen aan het veranderen is, ofwel dat goud overgewaardeerd is, of zilver ondergewaardeerd.

Wij vermoeden het laatste.

Bronnen: Silver Institute, Bloomberg

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999