Indiase miljardair kaapt CEO AngloGold weg om zijn Vedanta te leiden

De Indiase miljardair Anil Agarwal huurt AngloGold Ashanti’s Srinivasan Venkatakrishnan in om zijn Vedanta Resources te gaan runnen. Daarmee wordt lichtelijk duidelijk wat de miljardair van plan is met zijn grondstoffenportefeuille.

De 53-jarige Venkatakrishnan is vijf jaar CEO geweest van het in Johannesburg gevestigde AngloGold en heeft een groot deel van zijn carrière in Afrika doorgebracht.

Dat Vedanta hem nu aanwijst om het bedrijf te gaan leiden wijst op het groeiende belang aan investeringen van de Indiase groep op het continent, waar onder meer Zambiaanse kopermijnen en Zuid-Afrikaanse zinkmijnen toe behoren.

Agarwal, tevens de grootste aandeelhouder van mijnbouwreus Anglo American, benadrukte de Afrikaanse ervaring van Venkatakrishnan in een verklaring afgelopen maandag.

De Indiër Venkatakrishnan was eerder CFO van Ashanti Goldfields voordat het fuseerde met AngloGold. Daar was hij acht jaar lang CFO tot zijn promotie tot CEO. In die tijd werkte hij zes jaar onder toenmalig CEO Mark Cutifani, die nu de topfunctie bekleedt bij Anglo American.

Agarwal, die al meer dan een jaar op zoek is naar een nieuwe CEO voor Vedanta, zoekt consequent de grootste talenten bij de grootste mijnbouwbedrijven ter wereld. Hij nam in 2014 de voormalige CEO van de Rio Tinto Group, Tom Albanese, in dienst als CEO en voormalig Anglo American CEO, Cynthia Carroll, werkte tot vorig jaar als adviseur voor Agarwal.

Vedanta verloor dit jaar liefst 11 procent aan waarde, wat het bedrijf een huidige waardering geeft van zo’n 2,8 miljard dollar. Het bedrijf heeft ook ijzererts-, aluminium- en olieactiva in India en is van plan zijn Indiase kopercapaciteit tegen 2020 te verdubbelen.

Aandelen AngloGold zijn in dezelfde periode met 13 procent gedaald, waardoor het nu een waarde kent van zo’n 3,8 miljard dollar. AngloGold liet weten al op zoek te zijn naar een goede vervanging van voormalig CEO Venkatakrishnan.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, CBN

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.