Wederom miljardendeal: Zijin Mining Group neemt Continental Gold over

China’s Zijin Mining Group heeft laten weten het Canadese Continental Gold over te nemen voor 1 miljard dollar. Aandelen Continental Gold stegen 10 procent op het nieuws.

Zijin Mining, China’s grootste beursgenoteerde goudproducent, sloot de afgelopen jaren over de hele wereld deals om zijn blootstelling aan goud en koper te vergroten.

De productie bij Zijin Mountain, China’s grootste goudmijn waar de producent naar vernoemd is, daalt namelijk al jaren.

Het is de zoveelste overname binnen de goudmijnbouwsector. Analisten anticipeerden al op een verdere uitbreiding in fusies en overnames binnen de goudmijnbouwsector.

Dit nadat Barrick Gold Randgold Resources begin dit jaar overnam voor 6 miljard dollar en Newmont Mining GoldCorp opkocht voor 10 miljard dollar.

Dat nieuw gevormde bedrijf genaamd Newmont Goldcorp blijkt overigens een bijna 20 procent belang te hebben in Continental Gold. Het heeft laten weten achter de overname van Continental Gold door Zijin Mining Group te staan.

Eerder dit jaar kocht Zijin Mining al Nevsun Resources voor 1,4 miljard dollar en investeerde het in Kamoa, een groot koperproject in de Democratische Republiek Kongo.

De overname van Continental Gold geeft Zijin de controle over het Buritica goudproject in Colombia, dat momenteel in ontwikkeling is.

De deal komt een week nadat ook het Canadese Kirkland Lake Gold ermee instemde om Detour Gold over te nemen voor 3,7 miljard dollar.

Daarnaast werd vandaag bekend dat het Canadese mijnbouwbedrijf Endeavour Mining een bod ter waarde van 2,5 miljard dollar heeft gedaan op de Afrikaanse goudproducent Centamin.

Het in London genoteerde Centamin verwierp een eerder bod ter waarde van 1,9 miljard dollar snel, omdat het volgens hen enkel ten gunste zou komen van aandeelhouders Endeavour.

Centamin weigert tot nu toe gesprekken te voeren aangaande het bod en een mogelijke overeenkomst. Een reactie van Centamin op het nieuwe verhoogde bod van 2,5 miljard dollar is er nog niet.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, Financial Times, The Globe and Mail

Foto: Flickr