Goudproductie Australië daalt na record in goudprijs

De recordprijs van goud in Australische dollars mag een zegen en een vloek heten voor de Australische goudmijnbouwsector, aangezien de productie in het derde kwartaal zijn laagste punt aandeed in meer dan een jaar tijd, aldus onderzoeksbureau Surbiton Associates.

Afgelopen zondag liet het in Melbourne gevestigde consultantsbureau voor de goudmijnbouwsector weten dat Australische goudmijnbouwbedrijven tussen juli en september 78 ton goud hebben geproduceerd.

Dat betreft een daling van liefst 5 procent in vergelijking met het kwartaal ervoor en de slechtste driemaandelijkse output sinds het eerste kwartaal vorig jaar, toen flinke regenval de productie beïnvloedde.

Associates director bij Surbiton Sandra Close: “Two major factors contributed to the lower production in the September quarter. One was due to production factors such as planned maintenance or unexpected technical problems lowering output at some gold plants, while the other was due to the effect of higher Australian gold prices”

De Australische goudprijs lag in het derde kwartaal gemiddeld rond 2.150 Australische dollar per ounce. Dit in vergelijking met de 1.870 Australische dollar per ounce in het tweede kwartaal en 1.830 Australische dollar per ounce in het eerste kwartaal.

Terugkijkend op het jaar 2018/2019 bereikte de Australische goudoutput een record van 321 ton, wat een waarde vertegenwoordigd van zo’n 22 miljard dollar bij huidige marktwaarde.

Vorige maand werd al via de World Gold Council duidelijk (WGC) dat de wereldwijde goudmijnbouwproductie in het derde kwartaal daalde.

En ook op jaarbasis is de productie na een tiental jaren aan productiegroei vlak, namelijk 2.583 ton.

Zeker ook de Russische goudmijnproductie was in het derde kwartaal vlak op jaarbasis. Toch zou het alleen al dit jaar 900.000 ounces aan capaciteit kunnen toevoegen, aangezien verschillende projecten in het land blijven toenemen.

Volgens de WGC was de productie in China vier procent gedaald het derde kwartaal, voornamelijk omdat de sector nog steeds te lijden heeft onder de strenge milieuwetgeving die in 2017 werd ingevoerd.

Ook in de VS was de goudmijnbouwproductie met een daling van 1 procent iets zwakker. Daarnaast de Zuid-Afrikaanse goudproductie die werd beïnvloed door stakingen.

Daar daalde de productie 6 procent in het derde kwartaal. Eveneens opvallend: Ghana heeft Zuid-Afrika vorig jaar ingehaald als de grootste goudproducent van het continent.

In Peru daalde de goudmijnbouwproductie met 12 procent en de Indonesische productie kende met 41 procent de grootste daling op jaarbasis in het derde kwartaal. Dit als gevolg van een daling van de productie in de gigantische Grasberg koper-goudmijn.

Bronnen: Market Watch, Kitco, Mining, Australian Mining

Foto: Flickr