Groeivertraging betekent hogere goudprijzen in 2020

Volgend jaar mogen we ons zowel in Europa als de VS verwachten aan een groeivertraging. Dat betekent hogere goudprijzen, zegt Philip Newman, directeur van het in Londen gevestigde consultancybureau Metals Focus.

Bovendien wees hij erop dat er nog steeds een groot volume bestaat aan obligaties met negatieve rente. Dat is ook gunstig voor het metaal.

De consultants hebben geen vooruitzicht op een enorme rally, maar zien de goudprijs wel geleidelijk aan hoger gaan.

De analist zegt dat de goudprijzen in 2020 gemiddeld net boven de 1500 USD per ounce kunnen gaan en zelfs misschien in de buurt van de 1650 USD per ounce kunnen uitkomen. De gemiddelde prijs in 2019 zal uitkomen rond de 1400 USD per ounce. Dat is een toename tegenover de 1270 USD die we zagen in 2018.

Het macro-economische klimaat verslechter in 2020 en daarom gaan de centrale banken een nog soepeler monetair beleid gaan voeren. Volgens Newman zal dit bijzonder ondersteunend werken voor de goudprijs.

Bovendien is het mogelijk dat door een correctie op de aandelenmarkten beleggers weer de veiligheid gaan opzoeken van goud en andere edelmetalen.

Goud is dus een must, maar zilver heeft misschien nog wel het meeste opwaartse potentieel omdat het bijzonder goedkoop is gewaardeerd.