Goudproductie Rusland 11 procent hoger

De Russische goudproductie is in de loop van de eerste 9 maanden van 2019 met bijna 11 procent gestegen in vergelijking met het jaar daarvoor, dit volgens gegevens van de Union of Gold Producers of Russia.

De toename betrof het gehele spectrum in de productie van het edelmetaal, zowel de recycling, de directe goudmijnbouw als wel het goud dat als bijproduct geproduceerd wordt.

Alleen al binnen de directe goudwinning steeg de productie met 9,6 procent tot 213,518 ton.

Die stijging werd voornamelijk veroorzaakt door de verhoging van de productiecapaciteit van bestaande mijnen en doordat de Natalkinsky mijn en de Gross mijn van Nordgold volledige operationele capaciteit bereikten.

De Union of Gold Producers of Russia heeft mede hierdoor haar prognose voor de totale hoeveelheid goud die Rusland tegen eind 2019 zal produceren geschat op 350 ton. Rusland produceerde vorig jaar nog zo’n 330 ton.

Eén Russische regio, Magadan, brak zijn vier decennia durende record. Het produceerde dit jaar al meer dan 40 ton goud en 560 ton zilver.

Vorig jaar produceerde het 7 ton goud minder. Op basis van de huidige goudprijs komt die goudproductie neer op een waarde van 2,1 miljard dollar.

In termen van de zilverproductie is Magadan de top-producerende regio van het edelmetaal in heel Rusland, aldus lokale autoriteiten.

Dat dit een flinke goudproductie betreft kan men terug zien aan de volgende cijfers: De goudproductie binnen de regio Magadan de afgelopen 11 maanden betreft meer dan de totale goudreserves van bijvoorbeeld Hongarije, Servië, Peru, of Slowakije.

Het tempo van de goudwinning in de regio zal naar verwachting gelijke tred houden of zelfs toenemen in de toekomst.

Verschillende Russische ambtenaren schatten dat de productie in 2024 is toegenomen tot 50 ton goud.

De grootste bijdrage aan de productie wordt verwacht van Polyus’ Natalka-mijn en Arlan’s Pavlik-mijn, aldus Magadan-gouverneur Sergey Nosov.

De Russische centrale bank breidde haar goudreserves de laatste jaren flink uit, vooral door goud op de binnenlandse markt te kopen.

In 2018 was het de centrale bank met de grootste toevoegingen van het edelmetaal wereldwijd en ook dit jaar lijkt dat het streven.

Bronnen: Sputnik News, Kitco

Foto: Flickr