Goudimport India naar hoogste punt in 5 maanden tijd

De Indiase goudimport steeg in november met 78 procent in vergelijking met de maand ervoor. Dat kwam neer op de hoogste goudimport in vijf maanden tijd.

Hogere importen van het Aziatische land, dat na China de grootste goudimporteur mag heten, kan de prijs op de wereldmarkt ondersteunen.

Het zorgt echter ook voor de nodige druk op de handelsbalans van India en de koers van de Indiase roepie.

Tot nu toe steeg goud in 2019 in dollars met meer dan 12 procent, nadat het eerder een stijging liet zien van 20 procent. Door die daling van 8 procent zijn de importen in India hoogstwaarschijnlijk weer toegenomen.

India is een van de grootste goud consumenten ter wereld en haar vraag wordt bijna geheel ingevuld door de import.

India importeerde 71 ton goud in november, vergeleken met 40 ton in oktober. De import was altijd nog 16 procent lager dan in november 2018.

In november daalde de lokale goudprijs tot 37.477 roepies ($522.18) per 10 gram. Een daling nadat het in september de hoogste koers ooit aandeed, op 39.885 roepies.

De waarde van de import in november bedroeg 2,94 miljard dollar, iets meer dan de 2,76 miljard dollar in dezelfde maand vorig jaar.

De Indiase goudimport zou in december onder de 40 ton kunnen dalen, aldus een in Mumbai gevestigde handelaar. Afgelopen jaar was dat nog 73 ton.

Diezelfde handelaar gaf aan: “Imports were not attractive for refiners until October due to massive discounts. As gold started trading in premium, they increased imports”

Dealers rekenden een premie van 1,5 dollar per ounce ten opzichte van de officiële binnenlandse prijs in november. Dit in vergelijking met een korting van 21 dollar per ounce in oktober.

De binnenlandse prijs is inclusief 12,5 procent invoerbelasting en 3 procent omzetbelasting.

Het aandeel dore – een gedeeltelijk geraffineerde vorm van goud –binnen de Indiase goudimport bedroeg in november 33 ton. In oktober was dat nog 8,5 ton.

Bronnen: Financial Post, Reuters

Foto: Flickr