Wederom bankmedewerker die terecht staat voor manipulatie edelmetalen

Een voormalig trader bij UBS Group moet terecht staan voor samenzwering en fraude over zijn vermoedelijke rol bij het manipuleren van de prijs van edelmetalen.

Andre Flotron, eerder werkzaam bij de bank in Zwitserland en in Stamford Connecticut (VS), betreft de tweede persoon die in Amerikaans onderzoek terecht wordt gesteld op laste van het manipuleren van goud, zilver, platina en palladiumprijzen.

In juni bekende David Liew, een voormalig Deutsche Bank trader, al schuld. Toentertijd voor zijn rol in het zogenaamde “spoofen” van goud, zilver, platina en palladiumcontracten.

Met de arrestatie van Flotron wordt het onderzoek uitgebreid aangaande de vraag of traders, tussen 2008 en 2013, samenzweerden om rente-benchmarks en valutamarkten te manipuleren.

Eerdere onderzoeken, die uiteindelijk leidde tot verschillende schuldbekentenissen en miljarden dollars aan boetebetalingen door de grootste banken ter wereld, leidde er toe dat aanklagers ook onderzoek gingen doen naar manipulatie in de edelmetaalmarkt.

De 54-jarige Zwitser Flotron is nu gearresteerd tijdens zijn bezoek aan zijn vriendin in New Jersey.

Hij wordt verdacht van samenzwering, wire fraud, grondstoffenfraude en spoofing. In het ergste geval moet hij 25 jaar de gevangenis in.

Flotron verscheen gisteren, woensdag 13 september, geboeid en wel in de federale rechtbank van Newark, New Jersey.

Daar beval de rechter dat hij zonder borgtocht vast werd gehouden, nadat de aanklagers aangaven bang te zijn dat hij naar Zwitserland zou vluchten.

Zijn advocaat, Marc Mukasey, gaf tegen de Amerikaanse rechter Michael Hammer aan:

We’re going to fight this case. There’s a big issue here as to whether or not this was a government-created crime or an industry practice

De zaak tegen Flotron wordt ondersteunt door een andere niet-genoemde UBS-trader die een aanklacht wist te vermijden door een overeenkomst te sluiten om samen te werken met officieren van justitie.

Deze officieren van justitie onderzoeken specifiek spoofing in de edelmetalen- en valutamarkten.

Volgens die UBS-trader zou Flotron hem in juli 2008 tijdens zijn eerste week in Stamford de fijne kneepjes van het spoofen geleerd hebben.

Hij moest worden opgeleid door Flotron – die hem schaduwde en observeerde – om te leren hoe edelmetalen te verhandelen voordat hij werd uitgezonden naar een UBS-kantoor in Singapore.

De aanklagers wezen op specifieke handelsactiviteiten op goud futures in 2011 en 2012 als bewijs van spoofing.

UBS heeft zelf als bank allang immuniteit verkregen tegen criminele fraudebeschuldigingen in het onderzoek naar fraude in de edelmetalenmarkten.

Dit als onderdeel van de boetebetalingen en afwikkeling in 2015 van de manipulatie van de rentetarieven en de valutafraude.

Bronnen: Bloomberg, Law 360

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]