China Gold heeft oor naar Martable-mijn in Indonesië

Shandong Gold Group, een van de grootste Chinese goudmijnbouwbedrijven, zou een van de bedrijven zijn die interesse hebben getoond in de Indonesische goud- en zilvermijn van EMR Capital, de Martabe-mijn.

De gigantische goudmijn van Martabe op Sumatra zou volgens EMR Capital zelf verscheidene ongevraagde biedingen hebben gekregen, zo gaf EMR Capital – dat een meerderheidsbelang in de mijn heeft – in augustus aan.

China Gold International Resources zou ook een van de geïnteresseerden zijn om een mogelijk bod uit te doen, aldus insiders tegen Bloomberg.

EMR Capital, een private equity firma met de focus op grondstoffen, overweegt de verschillende opties, waaronder een verkoop van het actief, dat tot 1,5 miljard dollar op zou kunnen brengen.

Het in Melbourne gevestigde EMR Capital is op zoek naar kansen in koper, goud, kokskool en potash.

Een groep geleid door EMR Capital wist de overname van de Martabe-mijn in maart vorig jaar af te ronden voor een initiële aankoopprijs van 775 miljoen dollar.

De mijn produceerde vorig jaar ongeveer 310.000 ounces goud, aldus het jaarverslag van de exploitant.

Alle beraadslagingen begeven zich op het moment nog in een vroeg stadium, waardoor er niet met zekerheid te zeggen is of er ook over gegaan wordt tot een transactie.

Goudproducenten blijken überhaupt op zoek naar nieuwe goudmijntjes, ook nu de prijs van het edelmetaal weer hoger gaat.

China Gold International, de overzeese staatsarm van de grootste goudproducent van het land, overweegt overnames in China, Canada, Afrika en Zuid-Amerika.

Shandong Gold’s beursgenoteerde tak kwam in april al met Barrick Gold overeen een belang te nemen in een mijn in Argentinië ter waarde van 960 miljoen dollar.

En in mei dit jaar gaf een investeringsgroep – waar ook Fosun International bijzat – aan een aandeel te nemen in het Russische Polyus PJSC voor 887 miljoen dollar.

Bronnen: Bloomberg, Global Times

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999