Noord-Koreaanse dreiging bijzonder reëel

Afgelopen week deed de goudprijs haar hoogste punt aan in meer dan een jaar tijd op 1.357.54 dollar per ounce. Meerdere redenen, zoals een zwakkere dollar, werden daarvoor gegeven maar het was toch vooral de bezorgdheid over Noord-Korea’s nucleaire ambities die als voornaamste reden genoemd werd.

Nu meldt NBC News dat, volgens meerdere hooggeplaatste ambtenaren in het Amerikaanse leger, Noord-Korea de afgelopen 48 uur mobiele raketlanceringsinstallaties heeft verplaatst. Wellicht een voorbode van eventueel nieuwe testen.

Noord-Korea heeft vandaag ook zijn ongenoegen herhaald over de resolutie die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maandag in New York heeft aangenomen.

Het regime van leider Kim Jung-un dreigde kernwapens te zullen gebruiken die Japan tot zinken zullen brengen en de VS zullen doen verdwijnen in as en duisternis.

Het regime van Kim Jong Un beloofde zijn nucleaire programma, die een aanval op de VS mogelijk zou moeten maken, te gaan versnellen.

De Veiligheidsraad scherpte maandag haar sancties tegen Noord-Korea aan. Daarmee reageerde de internationale organisatie op de zware kernproef die het land acht dagen eerder had gehouden.

De VN stemde unaniem voor een verbod op de export van Noord-Koreaanse textiel, het op een na grootste exportproduct. Op nummer 1 staan mineralen en grondstoffen.

Volgens gegevens van het Korea Trade Promotion Agency ging het daarbij in 2016 om een textielexport van in totaal 752 miljoen dollar, waarbij bijna 80 procent richting China ging.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties keurde de nieuwe sancties goed nadat de VS haar eerdere zwaardere eisen neerlegde van onder meer een olie embargo.

Op die wijze wist zij ook de steun te verkrijgen van Rusland en China voor huidige sancties.

Toch gaf Amerikaans VN gezant Nikki Haley aan:

We are acting in response to a dangerous new development. These are the strongest measures ever imposed on North Korea. The U.S. remains willing to act alone to stop Kim’s nuclear program if necessary

Noord-Korea’s laatste kernproef bleek overigens meer dan tweemaal zo krachtig als eerder gedacht.

Volgens een analyse van 38 North komt de kernproef van 3 september daarmee uit op een bom die 17 maal krachtiger was dan de bom op Hiroshima.

De data suggereert een explosie van ongeveer 250 kiloton, eerder werd er uitgegaan van 120 kiloton. De Amerikaanse bom op Hiroshima in 1945 kwam neer op ongeveer 15 kiloton.

Nu de vraag: staat er iets te gebeuren dat financiële markten op zijn kop zal zetten?

Zeer waarschijnlijk. Wanneer niet Noord Korea dan toch zeker wat anders.

Zo moet ook de legendarische Warren Buffett erover denken. Bekend is dat zijn Berkshire Hathaway Investment Group niet eerder zo’n grote cash positie heeft als nu het geval.

Op 30 juni stond die positie op 99,7 miljard dollar.

Dat mag nog eens een oorlogskas heten.

Bronnen: Bloomberg, CNBC, 38 North, Motley Fool

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.