Wederom 2,5 miljoen euro aan goud gestolen

Was het twee weken geleden nog op klaarlichte dag in Manhattan New York dat een emmer goudpoeder werd gestolen ter waarde van 1,6 miljoen dollar, afgelopen maandag wisten overvallers dat in Frankrijk te evenaren.

Bij een afrit van de A6 in de buurt van Dardilly, ten noorden van Lyon, werd ’s morgens een busje klemgereden door 4 auto’s. De twee medewerkers van het transportbedrijf werden zonder verdere verwondingen opgesloten achter in de geldwagen, waarna de dieven het goudpoeder uit de wagen haalden.

De buit bleek daarbij nog een stuk groter in vergelijking met New York, de vier mannen wisten zo’n 70 kilo goudpoeder buit te maken ter waarde van zo’n 2,5 miljoen euro.

De daders zijn nadat ze 3 van de 4 auto’s in brand staken gevlucht met de 4e auto. De brandweer bleek gelukkig op tijd om te voorkomen dat het vuur oversloeg naar het busje waar de twee transportmedewerkers in zaten opgesloten.

De overval vertoont bizarre gelijkenissen met een overval in maart 2015, ook dicht tegen de A6. Ook toen werden de chauffeurs ongedeerd terug gevonden. Daarbij werden de 2 busjes die overvallen werden in brand gestoken.

Zo’n vijftien personen gingen toen met zo’n negen miljoen euro aan juwelen aan de haal in 4 verschillende vluchtauto’s.

Of het dezelfde bende betreft is niet bekend. Gespeculeerd wordt dat het Pink Panther netwerk zou kunnen betreffen, hoewel zij normaliter een andere handelswijze lijken te hanteren.

De bende wordt sinds 1999 een serie overvallen toegeschreven van Londen tot aan de Verenigde Arabische Emiraten. Interpol gaf vorig jaar aan dat zij al zo’n 330 miljoen euro buit heeft weten te maken.

De laatste tijd lijkt vooral Frankrijk een specifiek doelwit.

Drie maanden geleden werd beroemdheid Kim Cardashian overvallen in Parijs, daarbij werd voor 11 miljoen dollar aan juwelen gestolen.

Drie weken geleden werden ook 2 zussen uit Qatar overvallen terwijl zij rondreden in een Bentley door Parijs. Daarbij werd voor 5,6 miljoen dollar aan sieraden buitgemaakt.

Van de daders ontbreekt in alle gevallen elk spoor.

Bronnen: ABC News, CBS News, Le Monde, NBC News, Washington Post

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]