Maffiapraktijken aan het licht: de zilvermarkt

Een geheim mag het niet heten, de manipulatie van de goud- en zilvermarkten, maar dat het gegeven nu eindelijk boven water komt mag toch een godswonder heten.

Dat wat gecommitteerde Bart Chilton van de U.S. Commodity Futures Trading Commission niet voor elkaar kreeg: het aantonen van het manipuleren van de zilverprijs, wordt nu door de banken zelf bewezen.

Goud en zilver blijken jarenlang structureel en op grote schaal gemanipuleerd te zijn door banken onderling, zo blijkt uit documenten van Deutsche Bank.

Middels de documenten staat nu zwart op wit dat handelaren van de bank in direct contact stonden met handelaren van andere banken en dat zij zeer regelmatig afspraken maakten over het manipuleren van de goud- en zilverprijs.

Deutsche Bank speelde het spelletje jarenlang mee maar wil daar nu een einde aan maken. In oktober trof zij een schikking van 38 miljoen dollar voor het manipuleren van de zilverprijs.

Eerder deze maand kwam de bank tot een schikking van 60 miljoen dollar voor het manipuleren van de goudprijs.

Daarmee werden verdere klachten ongegrond, de zaak was immers afgedaan, en kwamen geen feiten op tafel.

Maar, er was nog 1 maar.

Als onderdeel van die schikking zou Deutsche Bank gegevens vrijgeven.

Nu, met meer dan 350.000 pagina’s aan bankdocumenten en 75 audio-tapes, afkomstig van Deutsche Bank, wordt werkelijk aangetoond dat verschillende banken zich schuldig hebben gemaakt aan marktmanipulaties.

Het bewijst dat ook UBS, Barclays, Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas en Standard Chartered schuldig zijn.

Een schokkend gegeven voor vooral UBS, die in oktober nog werd vrijgesproken in bepaalde rechtszaak aangaande.

Het bewijsmateriaal laat zien dat handelaren van verschillende banken elkaar informeren over hun posities en over aan- en verkooporders die geplaatst worden.

Dit deden zij in hun dagelijkse geheime meeting, de zogenaamde “Silver Fix”.

De manipulatie in de zilvermarkt bleek bijzonder simpel.

Ze communiceerden stop-loss niveaus waarop grote klanten automatisch hun zilver zouden verkopen. Door gecoördineerd zilver te verkopen creëerden ze een dip waarbij ook andere posities in zilver geliquideerd werden.

Daarna wisten de banken weer posities in te nemen tegen een lage prijs. De handelaren informeerden elkaar over hun eigen posities, zodat ze elkaar zoveel mogelijk wisten te ontzien.

De aanklager in de gezamenlijke rechtszaak die loopt gaf aan dat UBS de op twee na grootste marketmaker is in de piepkleine zilvermarkt. Daarmee kan het zelf al de prijs sturen enkel op volume, maar tel daar banken als Deutsche Bank en HSBC bij op en die invloed is gigantisch.

Het volgende werd in 2011 gecommuniceerd, wetende dat het een illegale actie betrof, door de tot nu toe onbekende trader van UBS die zichzelf “The Hammer” noemde:

We gotta do it the same next time…if we are correct and do it together, we screw other people harder

Een paar maanden later gaf hij tegen een Deutsche Bank trader aan:

We need to grow our mafia a lil, get a third position involved

En zo geschiedde.

Bronnen: Bloomberg, Reuters, Zero Hedge, Wall Street on Parade

Foto: Flickr

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.