Wat goud en zilver echt voelen

Als we kijken naar de Chinese economie, dan lijkt het erop dat die aan het uitbodemen is. De olieprijzen gaan niet naar 20 dollar per vat, althans voorlopig niet, dus dat is goed nieuws. Als we kijken naar de eurozone, dan dalen de prijzen niet meer. De deflatieangst begint dan ook stilletjes aan weg te ebben. De creatie van nieuwe arbeidsplaatsen in de Verenigde Staten gaat ook gewoon verder. Het Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat de groei van de wereldeconomie dit jaar iets meer dan 3% zal bedragen. Misschien niet spectaculair, maar toch ook niet slecht.

Maar vergis je niet. Onderhuids broeit er vanalles. De Chinese groei is met name het resultaat van een forse stijging van kapitaalinvesteringen en de sterkste kredietgroei in bijna twee jaar. Het land keert terug naar een model dat de focus legt op overtollige productiecapaciteit, een vastgoedzeepbel en een toenemend aantal niet-solvabele leningen. De economie werd gestabiliseerd, maar de patiënt is nog lang niet uit coma.

De opwaartse trend in de olieprijzen is ook niet solide. De fundamentals van de markt – het aanbod is veel groter dan de vraag – zijn niet veranderd. In de VS stijgen de huurprijzen en de medische facturen een pak sneller dan de reële inkomens.

Het is dus niet alleen de negatieve rente die verklaart waarom goud en zilver tegenwoordig zo fors stijgen. De onderliggende boodschap is ook dat alles in de economie tegenwoordig bedrog is. Aan de oppervlakte gaat alles prima, maar wie de moeite wil doen om eens verder te kijken dan zijn neus lang is, ziet bijzonder veel problemen.

Goud en zilver voelen ook dat door de sterke stijging van de niet-solvabele leningen, de banken wel eens in de problemen kunnen komen. Je ziet ook al dat kleinere banken, recent was er nog een voorbeeld in Malta van een bank die ook in België actief is, in de problemen beginnen te komen.

Dit alles is geen toeval, en slimme beleggers beginnen nu al hun voorzorgen te nemen tegen deze problemen.

Laat je dus niet gewillig naar de slachtbank brengen door geld op een rekening te zetten, maar zorg ervoor dat je zelf de controle kan behouden over je spaarcenten.

Beleg daarom in zilver en goud dat je zelf bewaart. De prijzen zijn dit jaar al mooi gestegen, maar dat is niks in vergelijking met wat je kan verwachten als de bull market echt eens momentum krijgt. Prettig weekend alvast!

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]