Centrale bankiers demoniseren goud

Centrale banken controleren nog maar een goede honderd jaar de geldhoeveelheid. Het is logisch dat ze graag de touwtjes in eigen handen houden, en bijgevolg niet graag de macht delen met iemand anders.

Goud is in dat opzicht al langer een doorn in het oog van die oppermachtige bankiers.

Jim Rickards, een bestseller auteur en onder andere auteur van het boek Currency Wars, The End of Money, en The New Case for Gold, werd onlangs geïnterviewd. Hij besprak onder andere zaken zoals goud, bitcoin, de wereldeconomie, en interessant was ook dat hij een idee gaf waarom de centrale banken overal ter wereld niet graag alternatieven zien opduiken voor fiatgeld.

Het is volgens Rickards meer dan duidelijk dat de centrale banken niet graag de macht loslaten, en zeker niet vrijwillig. Zo maakte de Bank of Canada onlangs een publicatie bekend, waarin ze heel laatdunkend een mening gaf over de bitcoins. Het ging er met name over dat bitcoin niet geschikt zou zijn als een potentiële reservemunt, aangezien de centrale bankiers en overheden niet bereid zijn om bepaalde monetaire machten los te laten.

Jim Rickards heeft duidelijk geen al te hoge pet op met centrale bankiers. Hij beschreef ze als een kleine groep economen met een doctoraat, die bij de meest machtige mensen ter wereld horen. De voorzitter van de ECB, Mario Draghi, en de voormalige voorzitter van de Fed Ben Bernanke studeerden allebei onder Stanley Fischer aan het MIT. Allemaal gingen ze naar Harvard. De kruisbestuiving onder deze toppers is blijkbaar erg groot, want allemaal zaten ze bij elkaar in de klas en lazen ze elkaars eindwerken na.

Hun invloed reikt ook verder dan Harvard. Door hun grote invloed en macht proberen ze ook het brede publiek te beïnvloeden over goud, en er zelfs doelbewust verkeerde en foutieve informatie over te verspreiden. Ze willen immers een papieren geldstandaard die ze zelf onder controle kunnen houden. Want iedereen die het geld controleert de politieke macht, en ook de economie, en bijgevolg ook het leven van de mensen.

Alles hangt samen: zo zou Yellen een renteverhoging kunnen uitstellen als een manier om de Democraten in de VS aan de macht te helpen. Yellen is immers een Democraat die werkte als adviseur onder Bill Clinton.

De positie van de centrale banken tegenover goud is wel erg dubbelzinnig, want de VS hebben 8000 ton, het IMF heeft 2000 ton, Duitsland 3000 ton. China heeft ten minste 4000 ton, en misschien wel een heleboel meer. En Rusland ten slotte heeft 1000 ton gekocht in de afgelopen zes jaar. Waarom kopen al deze bankiers dan goud, als het zogezegd toch niks waard is?

Laat je dus niet vangen aan deze slimme koppen, en zorg ervoor dat je je eigen centrale bank beheert. Goud is de basis van alles, en je kan dit zelf controleren, in tegenstelling tot het vluchtige papiergeld, dat al jaren zijn waarde verliest en zal blijven verliezen.