Wat gebeurt er met goud bij een Brexit?

Volgende week donderdag is het dan eindelijk zover: de Britten gaan naar de stembureaus om aan te geven of ze al dan niet in de Europese Unie willen blijven. Dit alles werd overschaduwd door de laffe moord op een parlementslid, waardoor de waarschijnlijkheid van een Brexit tot ongeveer 32% is gedaald.

Volgens verschillende analisten zullen de koersen stijgen tot het hoogste niveau in meer dan twee jaar als de Brexit erdoor komt. We gaan dan naar een koers van 1350 USD binnen de week van de stem. Dat is een stijging met 3% vanaf het huidige niveau volgens een enquête uitgevoerd door Bloomberg. Als een meerderheid ervoor zou kiezen om in het blok te blijven, dan kan volgens de enquête op Bloomberg het gele metaal verzwakken tot zowat 1250 USD per ounce.

De winst van goud in de afgelopen twee weken geeft al weer dat het enthousiasme voor een afsplitsing hoger is geworden. The Sun, de meest verkopende krant van het VK, stemde al in voorkeur van een Brexit terwijl The Economist een Bremain ondersteunde. In elk geval blijft de maand juni tot hiertoe een topmaand voor het goud, want de prijzen in dollar stegen al met meer dan 7% tot boven de 1300 USD per ounce. Ook de activa in ETFs stegen tot het hoogste niveau sinds 2013.

Ook de online retailers maken overuren. CoinInvest.com, een verkoper van munten en staven in Frankfurt, verlengde al de werkuren en zocht extra werklui. De verkopen van deze retailer zijn dit jaar al met 35% gestegen.

De combinatie van een Brexit, plus een Amerikaanse presidentsverkiezing en een zwakkere dollar, hebben dit jaar al voor een enorm sterke goudrally gezorgd. Zoiets hebben we in jaren niet meer gezien.

Maar zelfs als het VK in de Europese Unie blijft, dan zullen er nog heel wat onzekerheden overblijven. Een forse daling van de goudprijs hoeft dan niet verwacht te worden. Mocht het toch zover komen, dan is dat een prima gelegenheid om nog wat bij te kopen!

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]