Brexit gaat binnen een week voor goudprijs van 1350 dollar zorgen

Uit een recente opiniepeiling van The Independent blijkt dat 55 procent van de Britse kiezers van plan is om voor een Brexit te stemmen. Terwijl de elite zich zeker over de economie zich zorgen maakt, aangaande de gevolgen van een Brexit, zal zij zich waarschijnlijk nog meer bezighouden met de dreiging van besmetting op andere EU landen.

Verschillende andere landen zouden zich gesterkt kunnen voelen in de noodzaak om de EU te verlaten mocht een Brexit de uiteindelijke uitkomst zijn. Een absoluut doemscenario voor de eurocraten. Daarnaast zal ook Brits premier Cameron er alles aan willen doen om een Brexit te vermijden.

Dus hoe waarschijnlijk is het dat het Verenigd Koninkrijk de EU zal verlaten? Als het aan de elite ligt onwaarschijnlijk. Iets waar ook Ken Hoffman, senior analist bij Bloomberg Intelligence het mee eens is. Hoffman:

A Brexit vote would truly be a shock to the system. It seems that despite the polls, most investors I speak with still believe in their gut that the U.K. will remain

Business Standard vraagt zich af wat er zou gebeuren wanneer zowel een renteverhoging in de VS als een Brexit plaats zou vinden. Europese beleggers zullen massaal richting goud kijken als veilige haven, zo meent zij.

Gisteren werd echter bekend dat een renteverhoging in de VS op korte termijn niet op de planning staat, waarna vervolgens de goudprijs door het dak schoot. Het lijkt wel of elk nieuws voor goud positief uitpakt, wat dat nieuws ook mag wezen.

Volgens een onderzoek uitgevoerd door Bloomberg onder 22 goudhandelaren en -analisten zal de rally nog wel even aanhouden. Mochten de Britten er voor kiezen om de EU te verlaten zien zij goud stijgen tot 1350 dollar binnen een week na de stemming. Mocht een Brexit geen werkelijkheid worden zien zij goud ietwat terugvallen tot 1250 dollar.

Maar al zou Groot-Brittannië er voor kiezen om in de EU te blijven, er zijn genoeg andere redenen om een positief standpunt op goud te nemen. Dat is ook de mening van David Govett, edelmetaal en forex handelaar bij Marex Spectron Groep:

I don’t think an ‘In’ vote will lead to a collapse in the price of gold. There’s more to this rally than that

Het debat over een Brexit, de Amerikaanse presidentiële campagnes, een zwakkere dollar, negatieve rente in Japan en Europa, allen hebben ze meegewerkt om de ideale omstandigheden te creëren voor goud. Niet voor niets dat het edelmetaal één van de grootste rallies kent van het decennium.

De goudprijs steeg dit jaar met maar liefst 23 procent. De SPDR, de grootste goud ETF, zag haar deelnemingen sinds januari stijgen met maar liefst 40 procent en goud is gestegen tot een niveau dat niet meer gezien werd sinds augustus 2014.

Bronnen: Bloomberg, Seeking Alpha, Business Standard

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]