Warren Buffett neemt positie in goud

Berkshire Hathaway, het investeringsfonds van superinvesteerder Warren Buffett, liet afgelopen vrijdag weten te hebben gesneden in het aandeel banken dat zij in portefeuille heeft.

Aan het einde van het tweede kwartaal van dit jaar bleek het een flink aandeel Wells Fargo, JPMorgan en Goldman Sachs van de hand te hebben gedaan.

Meer opvallend: Berkshire Hathaway bleek een enkele nieuwe aankoop te hebben gedaan. Zij heeft een aandeel genomen in Barrick Gold, een van de grootste goudmijnbouwbedrijven ter wereld.

Het ging om een aankoop van 20,9 miljoen aandelen ter waarde van 563,6 miljoen dollar op 30 juni. Dit vertegenwoordigde 1,2 procent van de uitstaande aandelen.

Dat bleek een aardige keuze want Barrick Gold doet het dit jaar behoorlijk goed, voornamelijk door de stijgende goudprijs. Barrick Gold zag sinds begin dit jaar een stijging van 18,49 naar een huidige 26,99 dollar.

Gekeken naar het laagste punt dit jaar op 15,67 en het hoogste punt op 29,91 is er sprake van een stijging van bijna 100 procent.

Afgelopen vrijdag daalde het nog een half procent maar na de bekendmaking van Berkshire staat Barrick Gold voorbeurs op een plus van bijna 10 procent.

Berkshire verminderde verder het aandeel in Wells Fargo, met 26 procent in het tweede kwartaal, tot 237,6 miljoen aandelen.

Sinds begin 2018 heeft Berkshire al meer dan de helft van haar aandelen in Wells Fargo verkocht, dat ooit 32 miljard dollar vertegenwoordigde.

Berkshire verminderde ook het aandeel in JPMorgan, met liefst 62 procent, tot 22,2 miljoen aandelen. Het aandeel in Goldman Sachs (1,9 miljoen aandelen) werd helemaal van de hand gedaan.

Berkshire investeert nog steeds in verschillende banken, waaronder Bank of America, waar het vorige maand meer dan 2 miljard dollar investeerde.

Daarmee kreeg het een waarde van 27 miljard dollar en betreft het een van de grootste aanhoudingen in portefeuille.

Bank of America betreft na aandelen Apple haar grootste common-stock investering. Posities in M&T Bank, Bank of New York Mellon, Visa en Mastercard werden eveneens afgebouwd.

Dat huidig ingenomen positie in Barrick Gold opmerkelijk te noemen is komt doordat Waren Buffett vaak bijzonder negatief sprak over het edelmetaal en er eigenlijk geen goed woord voor over had.

In 1998 deelde hij zijn gedachten over goud tijdens een Harvard-toespraak: “Gold gets dug out of the ground. Then we melt it down, dig another hole, bury it again and pay people to stand around guarding it. It has no utility. Anyone watching from Mars would be scratching their head”

Buffett uitte zijn sceptische houding ten opzichte van goud meerdere malen, op verschillende jaarlijkse vergaderingen en in zijn befaamde brieven aan aandeelhouders.

Dat Berkshire Hathaway nu opeens een aandeel heeft in de goudsector is op zijn minst bijzonder te noemen.

Bronnen: Kitco, Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr