Goudkoorts op Turkse bazaar

Hasan Ayhan volgde vorige week de instructies van zijn vrouw op en nam hun spaargeld mee om goud te kopen in de Grand Bazaar in Istanboel.

De Turken kochten in slechts twee weken tijd goud op ter waarde van liefst 7 miljard dollar.

De Turkse economie kende twee jaar geleden al een valutacrisis. Met dat in het achterhoofd bedachten veel Turken zich geen tweemaal.

Ayhan, een gepensioneerde politieagent, was een van de velen die op safe speelden en lang in de rij stond op de bekende overdekte markt.

Ayhan: “I think it is the best investment right now so I converted my dollars to buy gold. I might withdraw my lira and buy gold with it too, but I am scared to go to the bank right now because of coronavirus”

Sommige banken hebben deze week kosten in rekening gebracht om geld op te kunnen nemen van betaal- en spaarrekeningen.

De dag nadat Ayhan zijn goud kocht deed de Turkse lira een all-time low aan. Turken zijn niet onbekend met het edelmetaal en zien goud traditioneel als prima spaarmiddel.

Voordat Turkije afgelopen weken een ware rush naar goud kende zijn er schattingen dat Turkse consumenten sowieso zo’n 5.000 ton goud privaat aanhouden, als appeltje voor de dorst.

Hoewel goud in alle valuta, en zo ook de Turkse lira, niet eerder zo hoog noteerde als nu het geval geven verkopers bij de Grand Bazaar aan dat er eigenlijk enkel kopers zijn.

Bijna niemand haalt het in zijn of haar hoofd om gouden sieraden op dit moment te verkopen.

In de afgelopen drie weken, waarbij de lira flink daalde, stegen lokale aanhoudingen van harde activa zoals dollars en goud met 15 miljard dollar naar een record van bijna 220 miljard dollar.

Shamaila Khan, hoofd EM-schuldstrategie bij AllianceBernstein in New York: “Locals don’t want to keep Turkish lira, they’ve been dollarizing and buying gold”

Analisten zeggen dat als Ankara het vertrouwen in de munt niet kan vergroten het importland het risico loopt op inflatie en zelfs een betalingsbalanscrisis.

De lira is enkel dit jaar al met bijna 20 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Goud is in Turkse lira gestegen met 60 procent.

Bron: Reuters, Gold Price

Foto: Flickr