Indiërs gaan massaal leningen aan gedekt door goud

Afgelopen dinsdag daalde de goudprijs het meest in bijna zeven jaar tijd. Die daling bleek niet genoeg voor Indiërs om weer goud aan te gaan kopen.

Het edelmetaal noteert in Indiase roepies dan ook nog steeds hoog, met een stijging van meer dan 30 procent voor dit jaar.

Volgens de All India Gem and Jewellery Domestic Council zijn kopers meer op hun hoede voor prijsschommelingen. Zij houden aankopen in goud vooralsnog ook beperkt wegens de krimpende economie.

Vaibhav Saraf, directeur bij Aisshpra Gems and Jewels: “The market is very volatile right now and this kind of movement reduces consumer confidence in the gold market. It forces the consumer to step back and wait for the markets to stabilize before investing”

De vraag naar goud in het land, dat op China na de grootste goudconsument ter wereld mag heten, daalt dit jaar hoogstwaarschijnlijk naar een laagste punt ooit.

Redenen daarvoor? De hoge goudkoers en een eerste jaarlijkse economische krimp in meer dan veertig jaar.

Daarbij: het land wordt economisch hard geraakt door het coronavirus waardoor miljoenen mensen werk en inkomsten zijn verloren.

Volgens een schatting van de World Gold Council bedragen de totale goudreserves die Indiërs privé aanhouden liefst 25.000 ton. Dat is het meest van alle landen.

Indiërs blijken nu juist afhankelijk van het goud dat zij al hadden. Ze gebruiken het edelmetaal meer en meer als onderpand om leningen aan te gaan.

De liquiditeitscrisis die gaande is sinds de uitbraak van het coronavirus heeft veel Indiërs ertoe aangezet om zich te richten op goud als zowel belegging in de vorm van ETF’s als onderpand voor persoonlijke leningen.

Traditionele bankleningen blijken tegenwoordig ook moeilijker te verkrijgen. Dit komt doordat Indiase banken in het verleden nogal wat slechte leningen hebben verschaft.

Goudleningen blijken nu dus makkelijker toegankelijk, omdat de commerciële banken hun kasmiddelen hebben aangescherpt wegens die eerdere slechte beslissingen. Het resultaat: de banken lenen niet meer zoveel uit als vroeger.

Voor veel Indiërs zijn goudleningen nu dus het meest toegankelijk. Ze vereisen minder documentatie en de leningen hebben op dit moment een hogere waarde door de hoge goudkoers.

Met de huidige economische onzekerheid en het wegvallen van inkomsten door de coronacrisis zijn Indiërs met andere woorden maar wat blij met eerder opgebouwde reserves in de vorm van goud.

Bronnen: Bloomberg, BBC, Economist

Foto: Flickr