Rusland streeft ernaar om ’s werelds grootste goudproducent te worden

Ondanks verstoringen als gevolg van de covid-19-pandemie zal Rusland naar verwachting tegen 2029 China overtreffen als ’s werelds grootste goudproducent, zo blijkt uit een rapport van Fitch Solutions Country Risk & Industry Research.

Tussen 2020 en 2029 gaan de analisten ervan uit dat de Russische goudproductie per jaar gemiddeld groeit met 3,7 procent.

De analisten gaan er ook van uit dat op de korte tot middellange termijn een sterke binnenlandse vraag naar goud de toenemende goudproductie in Rusland zal ondersteunen. Dit terwijl er op het moment juist een grote buitenlandse vraag bestaat.

Ondanks een grotere uitbraak van het coronavirus bij de Olympiadamijn van Polyus Gold in de regio Krasnoyarsk, in het oosten van Siberië waar 900 gevallen bekend zijn, zijn de meeste Russische goudmijnen tot nu toe gevrijwaard van het virus en operationeel gebleven.

Er is dus een beperkt neerwaarts risico voor de huidige goudproductieprognose voor 2020, terwijl er andere factoren spelen die juist in het voordeel lijken voor de Russische goudindustrie.

De Amerikaanse sancties en de spanningen tussen de VS en Rusland zorgt ervoor dat de Russische centrale bank haar goudreserves blijft vergroten, zo luidt de analyse.

Omdat er naar verwachting nog extra sancties aan Rusland worden opgelegd, vanwege de vermeende rol die Rusland speelt bij de escalatie van de burgeroorlog in Libië, wordt de binnenlandse vraag nog meer ondersteund, aldus Fitch.

Een nieuwe wet zou de Trump-administratie in staat stellen om Russische activa bij Amerikaanse banken te bevriezen, waardoor de toegang tot in dollars luidende activa wordt afgesneden en de binnenlandse vraag naar Russisch goud hoog blijft.

Ook gekeken naar palladium voorziet Fitch “gouden tijden” voor de Russische productie.

De Russische mijnbouwsector heeft namelijk nauwelijks last gehad van verstoringen in verband met de covid-19-pandemie, terwijl Zuid-Afrika juist grote problemen ervaarde.

Sinds 2004 heeft Rusland Zuid-Afrika ingehaald gekeken naar het land dat de meeste palladium produceert.

Het blijkt ook dat Rusland in het tweede kwartaal van dit jaar voor het eerst in dertig jaar meer goud exporteerde dan gas.

Volgens RBC verkocht Rusland in april en mei alleen al voor 3,6 miljard dollar aan goud aan buitenlandse partijen. De verwachting is dat er voor het gehele tweede kwartaal 3,5 miljard dollar aan gas is geëxporteerd.

De Russische goudexport voor april en mei lag daarmee liefst 14 maal hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

Bronnen: Economic Times, Safe Haven

Foto: Flickr