Wanneer goud verkopen?

Als je de waarde van Dow Jones (33.769) deelt door de waarde van een ounce goud ($1.873) heb je de Dow/Gold-ratio.

Deze bedraagt momenteel 18.

Je hebt dus 18 ounces goud nodig om één keer de Dow Jones te kopen.

Bovenstaande grafiek laat zien dat je in 1929 ook ongeveer 18 ounces goud nodig had om de Dow te kopen.

Gemeten in eerlijk geld, zijnde goud, noteren aandelen vandaag dus niet hoger dan in 1929.

De Dow Jones is een prijsindex en houdt geen rekening met de dividenden. Het enige extraatje over die periode waren dus de dividenden.

Het waren de dividenden die zorgden voor de reële return van aandelen. De voorbije 30 jaar is de focus van beleggers echter volledig op meerwaarden komen te liggen, maar deze grafiek toont eigenlijk aan dat het de dividenden zijn die het lange termijn rendement bepalen.

Volgens Tom Dyson van Bonner Private Research kan je de Dow/Gold-ratio gebruiken om te bepalen of je best in aandelen investeert of in goud.

Zijn systeem is heel erg simpel: koop aandelen wanneer de Dow/Gold-ratio beneden de 5 noteert en ruil je aandelen in voor goud wanneer de ratio boven de 15 gaat.

Met dit uiterst simpele systeem realiseerde je sinds 1913 een gemiddeld rendement van 12,5% per jaar.

Bovendien ontsnapte je aan de ergste crashes zoals 1929 en 2008.

Een belegger die dit systeem volgt, zit al sinds 1998 in goud.

Dat is natuurlijk een verdomd lange periode, maar je bleef wel gespaard van heel wat onheil zoals het doorprikken van de internetbubbel in 2000-2003, de kredietcrisis van 2008-2009 en de Coronacrisis in 2020.

En eigenlijk: wat heb je nu als Europese belegger gemist door gedurende die periode niet in de beurs te zitten?

Een belegging in goud had sinds 1998 nog 554% rendement opgeleverd. 

Het zal alleen voor de meeste beleggers moeilijk zijn om gedurende zo’n periode stil te blijven zitten. Er is toch altijd de drang tot actie. Het gevoel dat je ‘iets’ moet doen.

Zelf heb ik dat opgelost door de helft van mijn vermogen in fysiek edelmetaal te stoppen en daar gewoon vanaf te blijven. 

Nogmaals: de huidige ratio bedraagt 18 en dat betekent dat ik pas aan verkopen denken beneden de 5. (Zelf denk ik eerder aan 2)

Met de rest van mijn vermogen wil ik dan wel wat risico’s nemen en in aandelen beleggen. Maar ook hier focus ik toch weer op goud en andere grondstoffen. 

Zo blijf ik toch trouw aan het idee dat je in goud moet zitten, maar heb ik toch genoeg ‘actie’ om me van de straat te houden.

Als je nu opmerkt dat je als belegger ook kan volstaan door enkel goud te kopen, geef ik je 100% gelijk.

Makkelijk en veilig goud kopen? Dat kan hier.