Platinakoers bereikt 200dma

Zoals eerder deze week in dit artikel van goud999 aangekondigd, werken we momenteel aan een rapport over de Platina markt. Binnenkort voor onze klanten beschikbaar dus.

Vandaag willen we even naar de korte en zelfs de heel korte termijn van Platina kijken.

Voor de heel korte termijn: De Platinakoers in euro, heeft gisteren haar 200-daags gemiddelde aangetikt. De koers in euro noteert nu dus heel dicht bij de gemiddelde slotkoers van de laatste 200 handelsdagen.

In de technische analyse wordt veel belang gehecht aan dat 200-daags gemiddelde, omdat het een indicatie is voor de trend. Indien de koers (van Platina in dit geval) in een opwaarste trend zit (het geval voor Platina sinds het voorjaar van 2020), is elk bezoek aan dat 200-daags gemiddelde in de regel een koopkans.

Vanzelfsprekend is dit “200dma” slechst één van de factoren waar beleggers rekening mee houden en het signaal is zeker niet perfect. Maar wij vinden het wel nuttig om een strategie te hebben die rekening houdt met dit 200dma.

Wie dus via goud999safe graag in meerdere stappen zijn/haar positie in Platina opdrijft, heeft hier en nu een volgende kans om dat te doen. 

Van de heel korte termijn, naar de korte termijn dan. En met de korte termijn bedoelen wij dan ongeveer een jaar…

De positieve factoren voor Platina het komende jaar worden duidelijker. Het standaard scenario betekent een krappere fysieke markt en dan verwachten wij alvast dat de prijs daarop gaat reageren.
Maar we mogen ook absoluut niet blind zijn voor de risico’s voor dit scenario, dat zou immers niet serieus zijn. 

Vandaag is Platina bijna exclusief een industrieel metaal. Wij (spaarders en beleggers) zijn op dit moment absoluut nog geen factor in het verhaal.

Dat wil zeggen dat de industriële vraag nog even alles bepaalt. Als de wereldeconomie slechter gaat presteren dan verwacht dit jaar, zal dat zeker een invloed hebben op de vraag naar Platina.

Dat die economie dit jaar niet geweldig zal presteren, weet iedereen intussen.

Dat zit vanzelfsprekend al vervat in inschatting van vraag en aanbod voor de Platina markt. We hebben dus ook met een economie die maar “zo zo” presteert, dat voorspelde tekort.

Het IMF is trouwens zelfs niet zo negatief op dit moment, eerder deze week nog verhoogde het de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie voor het eerst in een jaar.

Ons basis scenario blijft dus zeker staan, maar er blijft altijd een risico dat we niet gaan naar “een zachte landing”, maar in een serieuze recessie sukkelen.

Wat dan?

Dan denken wij vooral aan tijd die we gaan verliezen. Uitstel in dat scenario dus…

De vraag naar Platina lijkt te gaan toenemen de komende jaren, terwijl de productie zonder enige twijfel onder druk staat. Wat we zien is allemaal onderdeel van een heel lange cyclus die normaal is voor Platina (en grondstoffen).

De bodem van de heel lange berenmarkt sinds 2008, leggen wij in de lente van 2020.
Na twaalf jaar met per saldo dalende prijzen, is de opgaande cyclus eigenljk nog maar aan het starten.

Vermits dit proces naar alle waarschijnlijkheid heel wat jaren in beslag zal nemen, zal daar ook heel zeker af en toe een pauze in voorkomen. Exact wanneer kan niemand voorspellen maar:

– Ons basis scenario is vandaag gewoon intact, garanties zijn er natuurlijk nooit.
– Het potentieel qua koerswinst op lange termijn is voldoende.
– Grondstoffen, met edelmetalen op kop, zijn aan de beurt in de jaren 2020. 

Platina opbouwen, ook als u vandaag nog geen positie heeft in fysiek Platina, kan heel eenvoudig via uw account bij ons

Dankzij ons platform, kan u gemakkelijk en naar eigen keuze uw positie in fysiek Platina opbouwen. dit kan ook eventueel in enkele stappen, want voor elke hoeveelheid die u aankoopt, krijgt u de beste prijs per gram!