Sukkelen we WO3 in?

“Europese beurzen kennen hun sterkste jaarstart in 25 jaar”, lees ik op De Tijd. De zachte winter heeft de energieprijzen doen afkoelen en beleggers hebben het idee dat de ECB de inflatie straks wel onder controle krijgt.

Tijd voor een feestje dus.

Want een lagere inflatie verantwoordt hogere waarderingen. Het omgekeerde is echter ook het geval.

We moeten voorzichtig zijn met dit soort stijgingen. In een berenmarkt heb je frequent krachtige oplevingen waarbij beleggers het gevoel krijgen dat de bodem achter ons ligt.

Dat gevoel is er vandaag zeker.

Maar de beurs heeft steeds de neiging om de massa op het verkeerde been te zetten. Wanneer iedereen ervan overtuigd is dat we het ergste gezien hebben, is dat op zichzelf al reden genoeg om voorzichtiger te worden.

Rally’s zoals deze trekken de sukkels terug het bad in en laat hen geloven dat het water lekker warm is.

Ik preek voorzichtigheid hier. Wie te zwaar in de aandelenmarkten zit, kan de recente stijgingen aangrijpen om de posities wat te verlichten.

De grote misrekening die beleggers maken, is volgens mij dat de inflatie niet zomaar meer zal verdwijnen. De huidige waarderingen houden daar in geen enkel geval rekening mee.

En waar ik mij als belegger en als burger écht zorgen over maak, is dat de NATO steeds maar blijft opschuiven richting WO3.

Wie mijn artikels volgt, weet wat er voor de VS op het spel staat: de positie van de dollar.

Dat is waar het allemaal om gaat.

Toen in het verleden landen zoals Irak en later Libië de petrodollar de rug toekeerden, werden zij niet veel later geconfronteerd met een inval van de Amerikanen.

Preemptive war heette dat doen.

Dat ging niet om de massavernietigingswapens van Saddam. Dat was een verzinsel dat ook door onze media gretig verspreid werd.

Deze inval zorgde voor 800.000 burgerdoden in Irak en daar heeft hier niemand ooit een fuck om gegeven. Ik heb toen in de media geen schrijnende verhalen gezien over de misdaden van het Westen.

De VS strijdt om de petrodollar, en zoals gewoonlijk vechten de Amerikanen hun oorlogen ver buiten de eigen landsgrenzen uit.

En aangezien de Russen aan de winnende hand zijn, wordt de inzet alsmaar opgedreven.

Amerikaans senator Lindsey Graham zei recent het volgende daarover: “Ik hou van het pad dat we volgen. Met Amerikaanse wapens en geld zal Oekraïne Rusland tot de laatste Oekraïener bevechten.”

Nee, de extremisten zitten heus niet alleen in Rusland.

Ondertussen sturen we legertanks en wordt er gepraat over gevechtsvliegtuigen en langeafstandsraketten.

NATO mag dan wel beweren geen actieve rol te spelen in het conflict maar door steeds meer en zwaardere wapens te sturen, is dat eigenlijk totaal ongeloofwaardig.

We sukkelen op deze manier langzaam WO3 in, en dat is toch iets waar de beurs totaal geen rekening mee houdt.

De beurs gaat uit van een lagere inflatie, een aanhoudende oorlog vraagt om steeds meer resources en kan de inflatie net verder opjagen.  De grondstoffen zijn ook op dat vlak dus the place to be.