Harry Dent: “Goud wordt zwaarst getroffen grondstof in massale crash”

Goud, dat nu al beter lijkt te presteren dan vorig jaar, zal een omkerende trend gaan zien en een dramatische daling kennen als “de grootste crash in ons leven” zijn tweede golf ingaat, aldus Harry Dent, oprichter van HS Dent. Dent verwacht dat het edelmetaal halverwege 2024 tot 900 dollar per ounce zal dalen.

Dent’s staat van dienst omvat het correct voorspellen van de Japanse activabubbel, de DotCom-bubbel en de verkiezing van Donald Trump tot president in 2016. Hij geeft tegenover Kitco te kennen dat een “everything bubble” – gefabriceerd door het ruime monetaire beleid van de Federal Reserve – op knappen staat. Hij voorspelt dat, vooral in aandelen, een massale crash zal plaatsvinden. Dit staat volgens hem te gebeuren zodra de NASDAQ zijn 2022 dieptepunt van 10.088 bereikt. Hij meent dat het ultieme dieptepunt voor aandelen waarschijnlijk rond juli 2024 zal zijn.

Dent: “The boom from 2009 to late 2021 in stocks was 120 percent artificial. It was just stimulating more and more to keep the stock market going up… That is taking a toxic financial drug, which when it finally goes down and fails, you have a hangup”

De volgende golf naar beneden zal plaatsvinden zodra dit kritieke niveau is bereikt. Dent verwacht dat de NASDAQ vanaf het hoogste punt 92 procent en de S&P 500 86 procent zal dalen. Goud zal samen met andere activa crashen tot 900 dollar per ounce. Dat klinkt wellicht pessimistisch, hij geeft echter te kennen dat goud uiteindelijk toch de 4.000 dollar zal bereiken, nadat de markten zich hebben hersteld en de volgende economische boom plaatsvindt.

Dent, wiens economische analyse draait om demografische trends, voorspelt verder dat India door zijn groeiende bevolking en grote aandeel jongeren zal uitgroeien tot ’s werelds volgende economische grootmacht. India en Zuidoost-Azië zullen het op lange termijn veel beter doen dan China, aldus Dent. Hoewel hij een lage goudprijs ziet tegen 2024, geeft hij te kennen dat de groei van India een goed voorteken is voor de prijsverwachting van goud op de lange termijn. Hij zinspeelt in het bijzonder op de goudconsumptie in het land, dat ’s werelds tweede grootste goudimporteur is.

Bron: Kitco