Waarom goud op het moment beter presteert dan zilver

De groeiende divergentie tussen goud en zilver blijft aandacht trekken. Volgens Nicky Shiels, hoofd metaalstrategie bij MKS PAMP, zijn er specifieke bullish factoren die de goudprijzen drijven, wat uiteindelijk ook steun zou moeten gaan bieden aan zilver. In haar laatste rapport beschrijft zij het sentiment in de edelmetaalmarkt op het moment als hoofdzakelijk gericht op goud.

De opmerkingen komen op het moment dat de goudkoers op de rand van een technische bull-markt staat, met een stijging van bijna 20 procent ten opzichte van een tweejarig dieptepunt in november. Shiels merkte op dat de terugval in goud oppervlakkig was. Ondertussen is zilver, dat in november en december beter presteerde, tot stilstand gekomen, met een koers die schommelt rond de 24 dollar per ounce.

Shiels merkte op dat de aanhoudende inflatiedreiging, de aanhoudende volatiliteit in de cryptomarkt en de geopolitieke onzekerheid, waaronder het nieuwe debat in het Amerikaanse Congres over het schuldenplafond en de mogelijke wanbetaling, allemaal specifieke ondersteunende factoren zijn voor goud. Wat betreft waar goud vanaf hier naartoe gaat gaf Shiels te kennen dat het edelmetaal nog steeds ruimte heeft om hoger te bewegen. Ze voegde eraan toe dat dit de rustigste bullmarktrally is die de markt in lange tijd heeft gezien.

De sterke start van goud in 2023 heeft de goud/zilver ratio van zijn recente dieptepunten van een jaar geduwd en handelt momenteel weer boven de 80 punten. Er is nu met andere woorden meer dan tachtig ounces zilver nodig voor één ounce goud. Het historisch gemiddelde voor die ratio ligt rond de 60, maar heeft eerder ook wel eens de 15 aangedaan – en zo ook boven de 100 genoteerd.

Shiels: “If one told any generalist gold was up 300+ dollar in 3 months, most would expect silver at 30 dollar (25 dollar minimum). However, perhaps it isn’t what’s wrong with silver but more what’s ‘right’ with gold. The opportunity is not in a gold correction, but in silver & platinum playing catchup (in what could get messy given liquidity constraints), which is only more likely after the FOMC and Chinas return”

Dat zilver op dit moment mogelijkheden biedt is blijkbaar ook BlackRock niet ontgaan. Fintel liet zojuist weten dat BlackRock een 13G-formulier heeft ingediend bij de SEC (Securities and Exchange Commission) waarin het eigenaarschap van 15,11 MM aandelen Pan American Silver Corp (PAAS) werd bekend gemaakt. Dit vertegenwoordigt 7,2 procent van het bedrijf. In een vorige indiening, van 12 juli 2021, meldde het nog 10,16 MM aandelen (4,80 procent van het bedrijf). Een toename van de aandelen dus met liefst 48,66 procent. Dat zal niet zonder reden zijn.

Bronnen: Kitco, Nasdaq