Goudaankopen centrale banken stuwt de vraag naar goud naar hoogste punt in tien jaar

De vraag naar goud steeg afgelopen jaar tot het hoogste punt in meer dan tien jaar, aangewakkerd door enorme aankopen door centrale banken, aldus de World Gold Council (WGC) in een nieuw rapport. De jaarlijkse vraag naar goud steeg vorig jaar met 18 procent tot 4.741 ton, de grootste hoeveelheid sinds 2011, gedreven door een 55-jarig hoogtepunt in aankopen door centrale banken.

De centrale banken hebben in de tweede helft van het jaar in een historisch tempo goud opgekocht. In de laatste drie maanden van het jaar kochten de centrale banken 417 ton goud, ongeveer 12 keer zoveel als in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Dit bracht het jaartotaal op meer dan het dubbele van het voorgaande jaar op 1.136 ton. Ook particuliere beleggers kochten behoorlijk edelmetaal op, in een poging zich te beschermen tegen de hoge inflatie.

Sinds 2010 zijn de centrale banken netto-aankopers van goud, na twee decennia van netto-verkopen. Krishan Gopaul, senior analist bij de WGC, gaf te kennen dat zoveel centrale bankaankopen een enorm positief punt mag heten voor de goudmarkt, ook al voorspelt de WGC dat het moeilijk zal worden om de aankopen van vorig jaar te evenaren. In de afgelopen drie maanden sprong goud bijna een vijfde hoger, naar 1.928 dollar per troy ounce – het hoogste niveau in negen maanden tijd. De WGC verwacht dit jaar verder een opleving van de vraag naar goud van institutionele beleggers.

Opvallend aan dit rapport: slechts een kwart van de aankopen van de centrale banken in het vierde kwartaal werden tot nu toe aan het IMF gemeld. De gemelde aankopen in 2022 werden daarbij aangevoerd door Turkije, dat bijna 400 ton aan de reserves toevoegde. Ook China kocht in november en december 62 ton aan en zo ook verschillende landen in het Midden-Oosten. Analisten uit de goudsector geloven algemeen dat de rest voor rekening komt van centrale banken en overheidsinstellingen in China, Rusland en het Midden-Oosten, waartoe ook staatsinvesteringsfondsen kunnen behoren.

De vraag van particuliere beleggers naar baren en munten steeg in 2022 eveneens naar het hoogste punt in negen jaar, boven de 1.200 ton. Daarbij compenseerde de sterke vraag in Europa, Turkije en het Midden-Oosten de zwakte in China – de grootste goudconsument ter wereld – waar men niet de winkels in kon vanwege Covid lockdowns. Deze vraag van zowel centrale banken als particuliere beleggers hielp goud aan een krachtige rally sinds november 2022.

Bronnen: WGC, Financial Times