Chinese centrale bank blijft goud toevoegen

2022 bleek een recordjaar voor de vraag naar goud van centrale banken, zo blijkt uit onderzoek van de World Gold Council (WGC). En hoewel dat meer een boekhoudkundige kop is, herhalen de gegevens enkel de belangrijke bullish factoren die de goudmarkt ondersteunen. Hoewel 2023 naar verwachting geen recordjaar zal zijn voor de vraag naar goud van centrale banken, zullen zij naar verwachting goud blijven toevoegen.

We zien nu al een consistente vraag van de People’s Bank of China. Uit gegevens van de Chinese centrale bank blijkt dat zij vorige maand wederom 15 ton goud heeft gekocht, de derde achtereenvolgende maand dat China de goudreserves heeft verhoogd. Volgens verschillende analisten ligt het niet in de lijn der verwachting dat deze trend snel zal stoppen. China’s laatste periode van aankopen was van 2002 tot 2019, waarbij in die periode van 17 jaar 1.148 ton van het edelmetaal aan de reserves werd toegevoegd.

Verder werd duidelijk dat de netto goudimport van China via Hongkong in januari daalde met ongeveer 47 procent ten opzichte van de voorgaande maand. De netto goudimport via Hongkong bedroeg in januari 22,24 ton, tegenover 42,16 ton in december. De gegevens van Hongkong geven echter geen volledig beeld van de Chinese aankopen, omdat goud ook wordt ingevoerd via Shanghai en Bejing. China’s goudproductie steeg vorig jaar, zelfs toen het verbruik van fysiek goud daalde als gevolg van COVID-19 beperkingen, de hoge goudkoers en volatiliteit van de wisselkoersen.

Naast de vraag van centrale banken, houden analisten ook de investeringsvraag naar het edelmetaal in de gaten. Hoewel de goudkoers meer dan 300 dollar steeg vanaf het tweejarige dieptepunt in november en de beste start van het jaar in een decennium kende, bleven beleggers voorzichtig. De WGC gaf te kennen dat voor de negende maand op rij, wereldwijde goud-ondersteunde exchange-traded funds (de zogeheten goud-ETF’s) een netto uitstroom zagen in januari. Volgens het maandelijkse rapport stroomde 26 ton goud, ter waarde van 1,6 miljard dollar, uit de markt wereldwijd.

De WGC gaf echter ook te kennen dat de mindere investeringsvraag een ommekeer zou kunnen zien. De uitstroom werd geleid door Europese fondsen, terwijl Noord-Amerikaanse fondsen een instroom zagen van negen ton, ter waarde van 572 miljoen dollar. Een belangrijke factor die de hernieuwde belangstelling voor goud aanwakkert, is de toenemende economische onzekerheid. Een groeiend aantal analisten verwacht dat goud dit jaar recordhoogten zal bereiken, nu de markten de risico’s van recessie en inflatie blijven bagatelliseren.

Bronnen: Kitco, WGC, Market Screener