Kan GLD je goud verkopen?

Het volgende bericht trok recent mijn aandacht:

Dus als JP Morgan dan plots custodian wordt van de grootste goud ETF op de markt, is dat voor mij een signaal om even wat dieper te kijken.

Een custodian is een partij die activa veilig bewaart voor anderen. In het geval van SPDR Gold Shares (GLD) zal JP Morgan dus samen met HSBC het goud bewaren.

Ja, je hoort dit goed. Een bank die al diverse malen veroordeeld is voor manipulatie van de edelmetaalprijzen en een criminele organisatie werd genoemd, gaat het goud bewaren voor de GLD-houders.

Toen op Twitter @mrwebber mij er alert op maakte dat JP Morgan hierdoor de mogelijkheid heeft om eigenaar te worden van het goud van GLD, heb ik de zaak verder onderzocht.

Want wie aandelen koopt van GLD bezit niet rechtstreeks goud op eigen naam, maar neemt genoegen met deelbewijzen van een trust. En dat trust is dan op zijn beurt eigenaar van het goud. Ik spreek wel degelijk over deelbewijzen in plaats van aandelen omdat het prospectus het kristalhelder maakt dat houders van GLD niet over dezelfde rechten beschikken als bijvoorbeeld aandeelhouders:

En even verder lezen we ook het volgende:

“Shareholders have no voting rights except in limited circumstances. Shareholders holding at least 66 2/3% of the Shares outstanding may vote to remove the Trustee. The Trustee, in turn, may terminate the Trust with the agreement of Shareholders owning at least 66 2/3% of the outstanding Shares.”

Als aandeelhouder heb je dus niet al te veel te vertellen. Je hebt in feite enkel stemrecht over de benoeming van de trustee en de liquidatie van het fonds. Beide kunnen enkel met toestemming van 66,7% van de houders. 

Maar goed, een meerderheid van 66,7% zal wel voldoende zijn om JP Morgan op afstand te houden waardoor ze juridisch nooit aanspraak kunnen maken op jouw naam. 

Of zou er een achterdeurtje zijn? In het prospectus lees ik bijvoorbeeld ook dat GLD ontbonden kan worden wanneer de activa van het trust worden verkocht.

Dus eens het goud wordt verkocht, wordt GLD ontbonden en krijgt iedere houder de tegenwaarde ervan in handen. 

Theoretisch gezien kan GLD dus bijvoorbeeld al het goud verkopen aan JP Morgan. 

Wie kan er echter beslissen over zo’n verkoop? 

Dat is de vraag die mij al weken stel en waarop ik maar geen antwoord krijg. 

Het prospectus meldt duidelijk dat de aandeelhouders maar zeer beperkte stemrechten hebben en zoals ik het prospectus lees, hebben ze geen stem in de beslissing om het goud te verkopen. 

Dat goud kan dus verkocht worden zonder toestemming van 66,7% van de houders.  Ik heb de vraag meer dan twee weken geleden rechtstreeks aan SPDR Gold Fund gesteld:

Mijn mail is inmiddels naar drie verschillende partijen doorgestuurd die dan ieder op zich aangeven niet bevoegd te zijn om te antwoorden of compleet naast de kwestie reageren.  De laatste mail die ik hen stuurde, is de volgende:

Ik heb er voorlopig geen reactie op gekregen. Ik had nochtans aangegeven dat ik een strikte deadline had voor de publicatie van dit artikel.

Mocht ik onverhoopt toch nog een duidelijke reactie krijgen op mijn vraag, kom ik er zeker nog op terug. 

Het bovenstaande geeft in ieder geval duidelijk aan dat je in de praktijk pas echt goud bezit wanneer je kan aantonen dat jij de eigenaar bent van dat goud. 

Aandelen van een trust zijn niet hetzelfde als fysiek edelmetaal in eigen bezit. Nog niet bijna. Je bent dan houder van deelbewijzen met beperkte stemrechten en in bepaalde omstandigheden kan je goud gewoon verkocht worden. 

Om écht eigenaar te zijn van je goud, moet het opgeslagen worden op jouw naam en jij moet beschikken over de serienummers waarmee je kan aantonen welke baren (of deel van een baar) jou toebehoren.  Via goud999safe is dit de standaard manier van werken.