Waarom is goud nog belangrijk?

Is goud nog belangrijk in het wereldwijde financieel bestel? Je zou denken van niet omdat goud niet langer de Amerikaanse dollar dekt. Het eenvoudige antwoord is dat hoewel goud niet langer wordt gebruikt voor alledaagse transacties, het nog steeds belangrijk is in de wereldwijde economie.

Je moet maar eens kijken naar de balansen van centrale banken en andere financiële instellingen zoals het IMF. Vandaag houden deze instellingen een vijfde aan van de wereldwijde bovengrondse goudvoorraad. Heel wat centrale banken hebben ook  bijkomende inspanningen geleverd om meer goud te kopen, denk maar aan Rusland.

Goud slaat waarde op, en daarom is het nog altijd belangrijk in het economische stelsel. Het trackrecord van goud op dat vlak is fantastisch te noemen. Gedurende duizenden jaren heeft het waarde bewaard in verschillende valuta’s. Daar kan geen enkele belegging tegenop.

Het mooie is dat je het kan afmeten aan bepaalde consumptieartikelen. Een voorbeeld daarvan is een pak, dat doorheen de geschiedenis steeds ongeveer één ounce goud heeft gekocht. Wel, vandaag kan je voor een ounce goud nog altijd een mooi pak kopen.

Deze waardeopslag is nog belangrijker in een periode waarin de waarde van zowat alle fiatmunten wereldwijd onder druk komt te staan. Zeker wanneer de inflatie aan het toenemen is, zie je dat de rol van goud steeds belangrijker wordt. Historisch gezien is goud steeds een hedge geweest tegen dergelijke risico’s. Wanneer beleggers beginnen te beseffen dat hun geld aan waarde aan het inboeten is, wordt de rol van goud nog belangrijker. In de jaren 70 zagen we een dergelijke episode. Niets is uitgesloten dat we opnieuw een dergelijke periode gaan meemaken.

Op dit moment is de situatie zelfs nog ernstiger aangezien alle centrale banken ter wereld enorme inspanningen doen om hun valuta’s te ontwaarden. Beleggers kunnen niet meer zonder goud, en een weging van 5 tot 10% is voor de meesten zelfs onvoldoende.

Kijk snel rond in onze shop hoe je je voorraad goud kunt aanvullen. Profiteer van de lagere prijzen op de markt momenteel!

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.