Waarde op lange termijn in goudprijs

Het is best mogelijk dat beleggers momenteel twijfelen om goud te kopen, en zelfs begrijpelijk, maar één researchfirma raadt aan om stilaan naar goud te beginnen kijken.

In een interview met Kitco News zegt Chantelle Schieven, die verantwoordelijk is voor research bij Murenbeeld & Co, dat het best mogelijk is dat de prijzen op korte termijn volatiel blijven, maar dat de markt extreem oververkocht is. Dat is op termijn uiteraard een onhoudbare situatie.

Haar commentaren komen er op een moment waarop de goudmarkt het bijzonder moeilijk heeft om momentum te vinden. Ze blijft immers gevangen zitten in een viermaandelijkse neerwaartse trend, waarbij de prijzen schommelen rond 12-maandelijkse laagtepunten. De december goudfutures schommelden onlangs rond 1218 USD per ounce.

In dollartermen is het goud nu al 10% gedaald ten opzichte van het hoogtepunt in eind april. Het is volgens haar op dit moment nu de ultieme tegendraadse belegging. Het is misschien nu niet het goede moment om te kopen, maar zeker wel om er nu naar te kijken. Ze voelt aan dat een turnaround voor het goud niet lang meer op zich zal laten wachten.

Wanneer we vooruit blikken, dan zien we dat het edelmetaal de komende maanden nog onder druk zou kunnen komen. De Amerikaanse regering voert immers een aanzwellende handelsoorlog met China. Goud wordt ook naar beneden gedrukt door het versterkende momentum van de Amerikaanse dollar, die beleggers beschouwen als een baken van sterkte in de wereldeconomie. Schieven vertelde echter dat hoe langer de handelsoorlog aansleept, hoe meer risico de Amerikaanse economie zal lopen.

Murenbeeld heeft wel de prijsvooruitzichten voor het goud voor de rest van het jaar neerwaarts bijgesteld. De firma denkt nu dat de goudprijs gemiddeld 1283 USD per ounce zal bedragen tegen het vierde kwartaal, een daling ten opzichte van de vorige schatting van 1355 USD per ounce. Zij zien nog steeds de kans dat goud tegen volgend jaar de 1400 USD aantikt.