Goudsmokkel in India gaat stug door

De goudsmokkel in India stijgt sinds 2013 flink, toen het land de invoerrechten verhoogden tot 10 procent. Dit in een inspanning om het gapende tekort op de lopende rekening te verminderen.

De World Gold Council (WGC) schat dat smokkelaars in 2017 zo’n 120 ton goud het land binnen wisten te smokkelen en ook voor dit jaar verwacht men ongeveer dezelfde cijfers.

Vorige maand werden verschillende aanhoudingen gedaan. Ook in mei werden zes Chinezen gearresteerd. Zo ook in februari, toen er op de luchthaven van Delhi vijf Chinezen gearresteerd werden bij twee afzonderlijke incidenten. In beide gevallen werden de verdachten na aankomst uit Hongkong onderschept.

Het Indiase directoraat Revenue Intelligence (DRI) heeft nu zeven Taiwanese staatsburgers, waaronder vier vrouwen, gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een massale goudsmokkel vanuit Hongkong.

De zeven Taiwanese staatsburgers die op de internationale luchthaven van Delhi werden gearresteerd, zouden het land willen verlaten met in totaal 890.000 dollar aan contant geld dat in hun ingecheckte bagage verborgen zat.

“The investigation so far has revealed that this syndicate involves foreign nationals and Indian nationals stationed at Hong Kong and India. The mastermind of the syndicate is sitting in Hong Kong, who arranged carriers and sent them to India with gold bars through concealment”

Op 6 augustus nam de DRI ook 36 kilo goud in beslag op de luchthaven van Mumbai, dat via een luchtkoerier in twee zendingen vanuit Hongkong werd gesmokkeld.

Bovendien werd er gisteren op het vliegveld van Amausi een persoon vastgehouden die van Dubai naar Lucknow reisde, omdat hij 236 gram goud poeder bij zich had. Eerder die dag, onderschepten de douaneambtenaren al 469 gram goud.

India is de op één na grootste goudconsument ter wereld. Volgens de WGC importeerde India in 2017 917,7 ton. De totale goudimport zal in 2018 waarschijnlijk dalen tot 750 ton, waardoor het aandeel van het zogeheten dore goud (poedervorm) in import zal stijgen tot 40 procent. In 2014 was dat slechts 5,6 procent.

Daarmee bereikt de dore goudimport een recordniveau. Ook dit als gevolg van de hoge invoerrechten op “gewoon” goud. De invoerbelasting op goud dore is 0,65 procent lager dan op geraffineerd goud.

Bronnen: Sputnik News, Reuters, Times of India

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999