Waarde goud en zilver in kluizen in Londen in augustus op recordhoogte

De totale waarde van de aanhoudingen goud en zilver in de kluizen van Londen deed in augustus een recordhoogte aan, zo bleek uit de recentste handelsgegevens van de London Bullion Market Association (LBMA).

Eind augustus lag de waarde aan goud in de kluizen in Londen op 394,5 miljard dollar, het hoogste niveau ooit.

Ook de waarde van het zilver aangehouden in de kluizen lag op een recordniveau. De 35.636 ton zilver vertegenwoordigde een waarde van 21,1 miljard dollar, zo gaf de LBMA aan.

LBMA: “As at the end of August 2019, there were 8,028 metric tons of gold, valued at $394.5 billion which is a record high. This equates to approximately 642.277 gold bars and 1.187.881 silver bars”

Deze aanhoudingen vertegenwoordigen het bezit van zeven bewaarders die kluisdiensten aanbieden, allen lid van de LBMA, en de Bank of England (BoE).

Ook inbegrepen zijn dus de goudposities bij de Bank of England, dat geen lid is van de LBMA. De BoE houdt daarnaast ook geen zilver aan.

De BoE houdt goud aan voor verschillende centrale banken wereldwijd en bepaalde commerciële bedrijven, die de toegang van de centrale bank tot de liquiditeit van de Londense goudmarkt vergemakkelijken.

De LBMA geeft elke maand statistieken vrij om het netto volume van goud en zilver aan te tonen, dat tussen de rekeningen van de leden wordt overgeboekt. Het betreft in wezen een momentopname van de hoeveelheid handelsactiviteit.

En hoewel augustus dus indrukwekkende cijfers liet zien wil dat niet per se zeggen dat er meer handel gedreven wordt. Cijfers uit oktober gaven aan dat er zelfs een afkoeling van de goudmarkt te zien is.

Het dagelijks volume daalde in oktober namelijk met 13 procent tot 17,3 miljoen ounces, aldus de LBMA. De dagelijks waarde daalde daarbij met 13,9 procent, tot 25,8 miljard dollar.

Er waren daarbij in totaal 3.393 dagelijkse overdrachten in oktober, 15,7 procent minder dan de maand ervoor.

Bron: Kitco, LBMA

Foto: Flickr