Turkije wil regels voor de import van goud versoepelen

Turkije legt de laatste hand aan een plan om de regels voor de import van goud naar een van ’s werelds grootste consumenten van het edelmetaal te versoepelen.

Volgens ingewijden is men bezig met het opstellen van wijzigingen die de certificering en standaardisatie van schroot of ongeregistreerd goud mogelijk maken die mensen bij binnenkomst in Turkije bij zich kunnen dragen.

De regering werkt daarbij samen met Borsa Istanbul, de beurs van Turkije, aan een plan om ook goud te registreren dat zonder certificering van de London Bullion Market Association (LBMA) binnen komt.

De LBMA is een internationale beroepsvereniging die de standaard zet voor de wereldwijde over-the-counter edelmetaalmarkt. Dit in termen die variëren van zuiverheid en herkomst, tot de manier waarop de baren worden verhandeld.

Borsa Istanbul, de enige Turkse beurs die sinds 2013 ook toezicht houdt op de markt voor edelmetalen en diamanten, is een aangesloten lid van de LBMA.

Voor een land dat een fractie van het goud zelf mijnt om aan de binnenlandse vraag te voldoen, is het aantrekken van meer edelmetaal uit het buitenland de enige manier om te voorzien in de behoeften naar goud.

Turken geven, net als bijvoorbeeld Indiërs, van oudsher goud als geschenk op bijvoorbeeld bruiloften. Het wordt daarnaast veel gebruikt om bijvoorbeeld de huur te betalen, door kooplieden die handel drijven in de Grand Bazaar van Istanbul, een van ’s werelds oudste overdekte markten.

Volgens de World Gold Council (WGC) is de Turkse sieradenindustrie een van de weinige die een toename van de vraag naar goud zag vorig kwartaal. Het land verfijnt goud voor sieraden verkocht over het hele Midden-Oosten.

De vraag naar goud in Turkije steeg in de eerste negen maanden van dit jaar met 3,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Turkije richtte in 1993 de Istanbul Gold Exchange op, waardoor de lokale koers in tandem kon bewegen met internationale benchmarks.

Dat legde ook internationale normen op aan ingevoerde baren in termen van fijnheid. De beurs werd later afgeschaft, na de oprichting in 2013 van de Precious Metals and Diamond Market van de Borsa Istanbul.

Bronnen: Bloomberg

Foto: Flickr