Zuid-Afrikaanse mijnbouwbedrijven leggen productie stil

Verschillende platina en goudmijnen in Zuid-Afrika hebben hun activiteiten gestaakt na verschillende stroomstoringen die belangrijke onderdelen van de economie plat legden. De dreiging van een nieuwe recessie doet zich daarmee aan.

Producenten, inclusief diamantbedrijf Petra Diamonds en Sibanye Gold – het grootste platinamijnbouwbedrijf van de wereld, haalden werknemers die onder de grond aan het werk waren naar boven en stopten de productie.

Dit nadat het genationaliseerde energiebedrijf Eskom gisteren aankondigde dat het 6.000 megawatt van het net zou snijden om een volledige instorting te verhinderen.

Eskom kondigde vrijdag al massale stroomstoringen aan door hevige regenval, waardoor energiecentrales niet meer over genoeg bruikbare steenkool beschikten. Eén centrale zou zelfs zijn ondergelopen.

Nu gaat het om vooraf aangekondigde onderbrekingen. Eskom levert 95 procent van de elektriciteit in het land. De meeste daarvan wordt geproduceerd door oude en slecht onderhouden kolencentrales.

De stroomstoringen hebben vergaande gevolgen voor het land en haar economie. In het eerste kwartaal van dit jaar droegen de stroomonderbrekingen bij aan de grootste economische krimp in tien jaar tijd.

Zuid-Afrika is ’s werelds belangrijkste bron van platinagroep-metalen, voornamelijk gebruikt in autokatalysatoren.

Terwijl de mijnbouw zelf slechts 8 procent van het BBP uitmaakt, zal een stop in deze sector ook de maak-industrie treffen, dat goed is voor 16 procent van het BBP.

De onderbreking zal ook wegen op de Zuid-Afrikaanse export, die voor de helft bestaat uit mijnbouwproducten. Dat zou het tekort op de lopende rekening weer kunnen doen toenemen.

Iraj Abedian, CEO bij Pan-African Investments and Research Services: “It does mean that the economy is heading for a recession. There’s no way that hot on the heels of the previous quarter’s negative growth in GDP with this type of humongous and material disruption to the continuity of business that the economy can register positive growth”

De zwakke economische groei kan leiden tot een verdere verslechtering van de overheidsfinanciën en het risico verhogen dat Zuid-Afrika zijn laatste kredietwaardigheid verliest.

Lokale media liet afgelopen weekend weten dat er, los van de stroomstoringen, wederom vier doden zijn gevallen in een Zuid-Afrikaanse goudmijn.

Zuid-Afrika heeft enkele van ’s werelds diepste mijnen en dodelijke incidenten zijn er meer regel dan uitzondering. In 2018 zijn er liefst 81 doden gevallen. Het jaar daarvoor waren het er 90.

Bronnen: Bloomberg, Reuters

Foto: Flickr