Waarborg Platina Goud en Zilver in Nederland failliet

De rechtbank in Den Haag heeft dinsdag het faillissement uitgesproken over Waarborg Platina Goud en Zilver te Gouda. Het betreft een zogenoemd pre-packfaillissement, waarbij de curator in de periode voor het faillissement al meekijkt. Gisteren meldde de directie dat het bedrijf een doorstart maakt. Curator Marc Udink is voorzichtiger, hij spreekt liever van een voorlopige doorstart en geeft aan nog steeds de mogelijkheid te hebben het bedrijf te verkopen. De directie geeft in het persbericht aan:

WaarborgHolland staat jarenlang bekend als een betrouwbare partner en we zijn zeer verheugd dat de curator dat ook gezien heeft en ons de kans geeft de doorstart te maken. Onze goede naam wordt hiermee gewaarborgd. We blijven het vertrouwde adres voor onze klanten en alle bedrijfsactiviteiten worden gewoon voortgezet. WaarborgHolland ligt niet stil

WaarborgHolland is een zelfstandig bestuursorgaan op het gebied van het keuren van edelmetalen voorwerpen. De keuring geeft de garantie dat voorwerpen van edelmetaal voldoen aan de wettelijke eisen voor zowel de Nederlandse als de Europese markt. Het bedrijf is een van slechts twee door het ministerie van Economische Zaken aangewezen instellingen die het gehalte aan edelmetaal van bijvoorbeeld sieraden bepalen. De markt zou bij faillissement terugvallen naar een monopolie.

De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot de achttiende eeuw. Waarborg Platina Goud en Zilver is de opvolger van een voormalige rijksdienst, werd geprivatiseerd in de jaren negentig en had lange tijd een monopoliepositie. De instelling bleek niet flexibel genoeg om met de markt mee te bewegen. In het jaarverslag over 2014 wordt al melding gemaakt van onzekerheid over de continuïteit van de bedrijfsvoering en werd een reorganisatie aangekondigd.

Directeur Marc Breitsma van concurrent Edelmetaal Waarborg meldt dat een doorstart niet zal meevallen:

Je hebt betrekkelijk veel mensen nodig om dit werk te doen, het laboratoriumonderzoek en daarna het stempelen van alle individuele producten. De markt heeft door de crisis een klap gehad en omdat goud nog relatief duur is zie ik die markt ook nog niet echt aantrekken

Er werken zeventien mensen bij WaarborgHolland. Een deel van het personeel blijft bij een doorstart bij het bedrijf werken, maar krijgt een loonaanbod dat 10 tot 20 procent lager zal liggen. Ook zal het bedrijf afscheid nemen van niet-benodigd personeel. Waarborg Platina Goud en Zilver had bij het UWV al ontslag aangevraagd voor een aantal boventallige medewerkers, maar dat verzoek werd afgewezen. Volgens de curator was dat niet terecht.

Bronnen: Financieel Dagblad, Pers Support, Waarborg, Nu.nl

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999