Goud zet relatie VS en Turkije op scherp

Reza Zarrab – ook wel bekend als Riza Sarraf – wordt in de VS beschuldigd van samenzwering voor bankfraude, het witwassen van geld en het ontwijken van economische sancties aangaande Iran. Hij werd op 19 maart gearresteerd en wordt in Miami vastgehouden zonder borgtocht.

Zarrab is eigenaar en exploitant van Royal Holding A.S. en samen met twee anderen worden zij beschuldigd van het gebruik van verschillende bedrijven die Amerikaanse banken – zonder het te weten – ertoe aanzette om meer dan 5 jaar lang internationale sancties tegen Iran te schenden door middel van het verwerken van transacties.

Zarrab is een goudhandelaar die 2 jaar geleden in Turkije al in het middelpunt stond bij een groot omkoopschandaal, waar hij voor vrijgesproken werd. De beschuldiging betekend in dat opzicht een klap in het gezicht van Turkse president Erdogan, die herhaaldelijk heeft aangedrongen dat de beschuldigingen van corruptie tegen hem en zijn directe omgeving niets meer waren dan een poging tot staatsgreep.

Zarrab ontkende alle aantijgingen in een Turks onderzoek in 2013, en zei toen dat het een legitieme bedrijfsvoering betrof. Ook de betrokken ministers ontkenden de beschuldigingen, waarna alle aanklachten tegen hem en leden van Erdogan’s regering uiteindelijk werden geseponeerd.

Aaron Stein, senior fellow bij de Atlantic Council’s Hariri Center for the Middle East en auteur van het boek “Turkey’s New Foreign Policy”:

The U.S. indictment suggests that the allegations of sanctions-busting were strong enough to merit U.S. action, regardless of the political consequences. This is a big deal because of Zarrab’s obvious connections to the AKP (de partij die Erdogan oprichtte en die Turkije sinds 2002 regeert)”

Zarrab werd in 2013 in Turkije beschuldigd van het omkopen van ministers in het kabinet van Erdogan middels miljoenen dollars aan contanten en geschenken. Dit zou de handel in goud met Iran hebben gefaciliteerd, zo geven politie en gerechtelijke documenten in Turkije aan.

In een televisie-interview in april 2014 schatte Zarrab dat hij de overdracht van goud aan Iran ter waarde van $12 miljard had gefaciliteerd. De stijging van de export van Turkije schoot daarmee zo snel omhoog dat het de Turkse handelscijfers vervormde. Goud transfers naar Iran gingen van $53 miljoen in 2011 naar $6.5 miljard in 2012.

President Erdogan verdedigde Zarrab en noemde hem een filantroop wiens bedrijf heeft bijgedragen aan de vorming van het land. In juni 2015, anderhalf jaar nadat het Turkse corruptieschandaal uitbrak, kreeg Zarrab een award voor zijn prestaties voor de Turkse export. Die award werd overhandigd door vice-premier Numan Kurtulmus, toenmalig minister van Economie Nihat Zeybekci en hoofd Turkse exporteurs Mehmet Buyukeksi. President Erdogan bleek in het publiek aanwezig.

In 2014 bezat Zarrab een prive-jet, een jacht en een villa ter waarde van $72 miljoen. De afgelopen weken meldde de Turkse media dat hij zijn vastgoed in Turkije aan het verkopen was. Blijkbaar wist Zarrab zelf al van wat komen ging. Hij wordt nu beschuldigt van het witwassen van honderden miljoenen dollars en het ontwijken van economische sancties.

Bron: Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]