Goud nog steeds in trek al doet de prijs anders vermoeden

Tot januari dit jaar was men van mening dat overheden en centrale banken alles onder controle hadden. Met zelfs een negatief rentebeleid in combinatie met ongekende monetaire versoepeling leken economieën en financiële markten te stabiliseren. Maar vanaf 4 januari ging het mis. Beurzen crashten en investeerders over de hele wereld gingen over tot paniekmodus. Alles ging in de verkoop van olie tot de vaak geprezen internetkolossen als Apple en Google.

Toen de financiële paniek uitbrak begin dit jaar was er 1 activa dat daar flink van wist te profiteren: goud. Vermogensbeheerders gingen massaal voor het niet renderende actief. Hoewel bredere aandelenmarkten leken te crashen gingen edelmetalen en de bedrijven gerelateerd aan de edelmetalen flink omhoog. Men mag best spreken van een explosie met rendementen tot boven de 100 procent. Ook de goud ETF’s deden het bijzonder goed met procentuele stijgingen in de dubbele cijfers en hier en daar een verdubbeling in koers.

Beleggers weten het actief niet opzij te kunnen zetten. Terwijl de prijs van goud deze maand nauwelijks weet te stijgen kennen de goud ETF’s nog steeds een flinke toestroom. Activa in goud ETF’s blijft in een consequent stijgende trend ondanks het feit dat goud sinds 10 maart wat procenten daalde. Bernard Dahdah – grondstoffen analist bij Natixis SA in Londen:

It’s peculiar that ETFs were net buyers even as prices dropped, but the narrative has shifted and remains more supportive for gold

IMF data liet ondertussen zien dat Rusland en China voor het achtste jaar op rij grootste netto kopers van goud waren in 2015. Zij kochten vorig jaar voor 590 ton goud aan. Rusland en China leken van de situatie gebruik te maken om goedkoop goud aan te kopen en daarmee gelijk wat dollars af te kunnen stoten, op zoek naar een betere diversificatie van reserves.

Economische condities in China lijken nog steeds niet verbeterd. Zhou Xiaochuan – gouverneur van de People’s Bank of China, de Chinese centrale bank – luidde afgelopen week de noodklok aangaande de enorm hoge schuldenlast van Chinese bedrijven. Zhou Xiaochuan:

The ratio of credit to national income is out of hand. Lending and other debt as a share of GDP, especially corporate lending and other debt as a share of GDP, is on the high side. Excessive corporate leverage creates the potential for macroeconomic risks

Er wordt geschat dat in China de bedrijfsschuld rond de 180 procent van het BBP ligt. De totale schuld ten opzichte van het BBP wordt geschat op 250 procent. Dat is extreem hoog, ook ten opzichte van andere opkomende economieën.

De opmerkingen van de baas van de Chinese centrale bank volgt op waarschuwingen van andere hooggeplaatste Chinese ambtenaren en de al lang bestaande zorgen van organisaties als het IMF en de BIS. Het lijkt erop dat ook beleggers dit gegeven mee blijven nemen en zich tegen onheil indekken via de goud ETF’s.

Bronnen: Sputnik News, Silver Doctors, Bloomberg, The Independent

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]