Waar gaat de goud-zilver ratio naartoe ?

Dit jaar is al fantastisch geweest voor goud. De verschillende problemen die zich voordoen op de markt zorgen ervoor dat beleggers steeds meer aandacht richten op de edelmetalen. Fysieke beleggingen doen het op dit moment beter dan papieren beleggingen. Een groot deel daarvan heeft te maken met het feit dat de rentevoeten negatief zijn, waardoor goud en zilver plots weer aantrekkelijke beleggingen worden.

Als we kijken naar de performances, dan valt er wel iets op wanneer we beide edelmetalen met elkaar vergelijken. Het goud is dit jaar immers al met bijna 17% gestegen. Zilver daarentegen heeft een rendement neergezet van ‘slechts’ 8,3%. Dat is minder dan de helft.

Wanneer we goud en zilver met elkaar vergelijken, dan is het belangrijk om de goud-zilver ratio in rekening te nemen, of de goud-zilver spread. Die spread bedraagt op dit moment zowat 83.

De spread is aan het toenemen nu goud relatief hoger gaat dan zilver, en dat geldt met name voor de performance in de maand februari. Goud en zilver zijn op een 30-daagse voortschrijdende basis met ongeveer 8,8 en 1,5% gestegen.

De recente koers van de goud-zilver ratio noteert momenteel aan een premie van 8% ten opzichte van het 100-daagse glijdende gemiddelde van 76,7. Het is ook een substantiële premie ten opzichte van het 20-daagse glijdende gemiddelde. Er mag worden verwacht dat de ratio nog lager kan, waardoor we eerder in de buurt gaan komen van het 100-daagse glijdende gemiddelde.

Mensen vragen zich vaak af wat de correlatie is van de performance tussen goud en zilver. Doorgaans reageert zilver wat feller op bewegingen dan goud. Het ziet er nu naar uit dat zilver een mooie inhaalbeweging zal maken tegenover goud. Goud is natuurlijk de eerste vluchthaven waar beleggers naartoe gaan, maar zilver heeft ook aantrekkelijke kenmerken. Het is immers relatief zeldzamer dan goud.

Ook kan je in dit edelmetaal beleggen via mooie munten. Als het verleden een goede leidraad is voor de toekomst, dan mogen we verwachten dat het zilver nog mooie tijden voor zich heeft en op termijn zelfs sterker kan stijgen dan goud.

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999