BlackRock zet stop op handel fysieke goud ETF wegens “administratieve fout”

BlackRock gaf vrijdag aan dat zij de uitgifte van aandelen in zijn fysieke goud ETF – als gevolg van een historische stijging in vraag – tijdelijk stil moet leggen. BlackRock gaat er vanuit dat het morgen of overmorgen weer de uitgifte zal kunnen hervatten, maar vooralsnog is het onmogelijk om in de ETF te investeren.

BlackRock kent sinds dit jaar enkel instroom en geen uitstroom in haar fysieke goud ETF – de IAU. Het besloot afgelopen vrijdag drastische maatregelen te nemen en het lijkt erop dat de grote vraag naar fysiek goud en het gebrek aan aanbod eindelijk begonnen is aan een inhaalslag.

De reden dat BlackRock de handel stop heeft moeten zetten zou dus kunnen zijn dat er simpelweg te weinig fysiek goud voorhanden is.

Maar volgens BlackRock is het opschorten van de uitgifte van nieuwe aandelen in de goud ETF nodig als gevolg van een administratieve fout. In tegenstelling tot gewone ETF’s van BlackRock is deze ETF verplicht om een indiening te registreren voordat het nieuwe aandelen kan uitgeven, dit omdat het wordt ondersteund door een fysiek actief.

IAU kende $1.4 miljard aan instroom dit jaar en heeft ongeveer $8 miljard aan vermogen onder beheer. Afgelopen maand was een recordjaar in termen van vraag naar de ETF.

Terwijl het een geïsoleerd geval lijkt te zijn, illustreert het de enorme vraag naar het edelmetaal. Economische onzekerheid, een zwakke dollar en de lauwe verwachting voor een Amerikaanse renteverhoging heeft er voor gezorgd dat er een run op goud ETF’s kwam. De vraag – de hoogste in vijf jaar tijd – heeft er mede voor gezorgd dat de goudprijs afgelopen week het hoogste punt aandeed in 13 maanden tijd.

Interesse in andere fysieke goud ETF’s, zoals die van Sprott Asset’s Management, is gestegen sinds vrijdag maar kent niet het gevaar dat haar goud op zou geraken, aldus John Wilson, CEO Sprott Asset Management. Steven Dunn – directeur en hoofd distributie ETF Securities – gaf aan dat ook hun Physical Swiss Gold Trust voldoende fysiek goud heeft, zelfs wanneer het in omvang zou verdubbelen.

Analisten gaven aan dat het voor de ETF industrie en BlackRock – het grootste fonds in de ETF industrie – geen goede reclame is. Beleggers zullen naar de concurrent gaan, maar het onderstreept ook de zorgen dat deze producten kwetsbaar zijn voor verstoringen. Voor een markt die $2 biljoen groot is een zorgwekkende gang van zaken.

Bronnen: Reuters, Financial Times, Wall Street Journal, Bloomberg

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.