Papieren goud staat garant voor miserie

Eigenlijk begrijp je het niet, hé, dat mensen beleggen in papieren goud. We hebben het hier dan over trackers zoals de beursgenoteerde GLD of andere vormen, die beweren dat ze in toegewezen goudstaven beleggen.

De realiteit is zo dat deze beleggingsvormen niets meer of minder zijn dan manieren om de goudprijs te schaduwen, maar van een echte belegging in fysiek goud is hier geen sprake. Ze gaan ook voorbij aan een van de belangrijkste argumenten om in fysiek goud te beleggen: het tegenpartijrisico elimineren.

De eerste accidenten met papieren goudtrackers zijn zich blijkbaar al aan het voordoen op de markten terwijl we dit schrijven.

Want volgens berichten gepubliceerd op Bloomberg heeft BlackRock Inc. Blijkbaar meer aandelen in de iShares Gold Trust uitgegeven en verkocht dan toegelaten. Dat zou wel eens de nodige boetes kunnen opleveren van de regelgevende instanties.

De beheerder heeft immers tussen 19 februari en 3 maart jongstleden maar liefst 24,9 miljoen aandelen uitgegeven en verkocht. Deze aandelen kwamen bovenop het bedrag dat werd geregistreerd bij de Amerikaanse Securities en Exchange Commission, op basis van een filing die maandag werd ingediend.

Volgens BlackRock was dit een onbedoelde vergissing. Analisten bij gespecialiseerde researchbureaus die deze markt opvolgen, zeggen dat ze in 23 jaar in de ETF business nog nooit dergelijke zaken hebben gezien. Het fijne van de zaak moet nog onderzocht worden, zoveel is duidelijk.

BlackRock is ter herinnering de grootste vermogensbeheerder ter wereld, en begon deze week opnieuw aandelen uit te geven van zijn 7,8 miljard USD grote goud ETF, nadat hij vrijdag tijdelijk werd opgeschort. Het bedrijf kan eventueel verplicht worden om de overtollige aandelen opnieuw in te kopen aan de originele prijs plus rente indien beleggers hun rechten uitoefenen. Het kan ook geconfronteerd worden met boetes van de Amerikaanse overheid en regelgevers.

Als dat maar goed afloopt. Als particuliere belegger kan je dit soort zaken op een heel eenvoudige manier vermijden: door rechtstreeks het fysieke spul aan te kopen. Heb je nooit last mee, en het liegt nooit in je gezicht.

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.