Canadese goudmijnbouwbedrijven op zoek naar financiering

De drie grootste producenten van goud zijn – nu het edelmetaal in 2016 een flinke spurt omhoog heeft gemaakt – nog niet direct bezig met acquisities. De CEO’s van Newmont Mining Corp, Goldcorp Inc. en de president van Barrick Gold Corp. lijken alles behalve bezig met het idee van op handen zijnde aankoop van activa.

Terwijl de hogere goudprijs zorgt voor een verbetering van de kasstroom blijven de mijnwerkers geconcentreerd op het afbetalen van schulden en het ontwikkelen van interne projecten.

De markt blijft gereserveerd.

Ook beursintroducties op de Canadese markt zijn op een hand te tellen, maar het lijkt er op dat een schare beursgenoteerde goudmijnbedrijven toch graag zou willen profiteren van de hogere goudprijs door middel van aandelenemissies.

Twee Canadese bankiers – die niet bij naam genoemd wilden om relaties met klanten te beschermen – geven aan dat zeker 6 spelers op die wijze willen profiteren van de marktomstandigheden nu de prijs van goud flink boven de $1.200 per ounce staat.

Erik Goldsilver – partner bij advocatenkantoor Borden Ladner Gervais – gaf aan dat het nog steeds moeilijk is voor firma’s die in een vroeg stadium van exploratie bevinden om geld op te halen, aangezien het nog steeds als een speculatieve belegging gezien wordt.

Veel beleggers vluchtten uit de sector sinds 2011 te midden van een bredere malaise in goudprijzen en belabberde beurskoersen. Toch zorgt de rally in de goudprijs dit jaar ervoor dat ten minste sommige beleggers weer positiever richting edelmetaalbedrijven kijken.

Canadese goudmijnbouwbedrijven hebben dit jaar tot nu toe C$1.47 miljard op weten te halen in vergelijking met C$1.2 miljard ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Maar die cijfers verdoezelen wel het feit dat er dit jaar slechts vier secundaire aandelenemissies hebben plaatsgevonden terwijl er dat een jaar geleden 14 waren.

Veel goudmijnbedrijven hebben het overigens verbazingwekkend goed gedaan sinds het begin van het jaar, zo ook de “big three”.

Maar terwijl bijvoorbeeld Barrick’s aandelen meer dan verdubbeld zijn sinds de dieptepunten van vorig jaar staan ze nog steeds 66 procent lager ten opzichte van 2010. In de afgelopen vijf jaar hebben de drie grootste bedrijven in de VS samen $6.8 miljard aan marktwaarde verloren.

Goldcorp’s CEO David Garofalo heeft zijn focus op de ontwikkeling van interne projecten. Barrick President Kelvin Dushnisky zei dat het bedrijf zich blijft focussen op de verkoop van een aantal activa en het verminderen van de schuld. Dushnisky:

We were on the defensive in 2015, and we’re moving away from that. We’re not just going to make an acquisition for the sake of doing an acquisition. We’re patient. We’ll see. There will be a point in time when we move from being purely defensive, and be opportunistic and go on the offense, but we’re not impatient

Newmont CEO Gary Goldberg gaf aan dat hij best voor acquisities open staat maar enkel als dat waarde zou bieden op de lange termijn.

Bloomberg, Huffington Post, Reuters

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]