Bye bye Canadees goud!

Canada staat bekend als een land met een rijke goudtraditie. Het is niet alleen geopolitiek erg aantrekkelijk voor goudmijnbedrijven, aangezien het een erg stabiele jurisdictie biedt, het heeft ook een prachtige gouden munt, de Maple Leaf. Daardoor zou je wel denken dat de Canadese centrale bank een grote fan is van goud en regelmatig bijkoopt.

Wel, je hebt het helemaal mis! Een maand geleden merkten enkele analisten al op dat Canada bijna de helft van al zijn goudreserves had verkocht op één maand tijd. Op basis van de gegevens van februari stonden de totale Canadese goudreserves op 1,7 ton. Dat was slechts 0,1% van de totale goudreserves van het land, die ook buitenlandse valutadeposits en obligaties omvatten.

Het ambt van minister van Financiën Bill Morneau heeft blijkbaar beslist om het goud van Canada van de hand te doen.

Volgens enkele vooraanstaande economen heeft Canada blijkbaar geen enkele reden meer om goud aan te houden, buiten de traditie dan. Er zijn immers geen munten meer die worden gedekt door goud, in tegenstelling tot voor 1971. Goud en dollars waren tot dan immers inwisselbaar.

De hoeveelheid goud die de Canadese overheid aanhield, is sindsdien altijd blijven dalen. In de jaren 60 had Canada immers nog meer dan 1.000 ton goud. De helft van deze reserves werd verkocht

Vorig jaar had Canada nog slechts 3 ton goud in bezit, en na de jongste verkopen is die hoeveelheid nog eens gehalveerd. Aan de huidige marktprijs is de waarde van die 1,7 ton goud goed voor minder dan 100 miljoen Canadese dollar, wat bijna niks is.

Volgens bepaalde economen zal er een moment komen waarop de Canadese goudreserves tot het verleden behoren. Er zijn volgens hem immers betere activa waarin kan worden belegd, en hij noemde de beslissing van de overheid zelfs “wijs en verstandig”.

De meest recente data per 29 februari tonen zelfs aan dat er nog maar… 77 ounce goud zit in Canadese handen.  Niks dus, zero.

Wij vinden dit géén wijze beslissing, en het doet ons zelfs denken aan de beslissing van Gordon Brown indertijd. Die betekende het begin van de bull market.

Een grote kans dat er nu weer hetzelfde scenario zit aan te komen. Ben je klaar voor de goud bull market?

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.