Vraag naar goud-ETF’s steeg in eerste kwartaal 300 procent

De massale vraag naar goud door beleggers, te verklaren door de paniek op financiële markten na de uitbraak van het coronavirus, compenseert een ineenstorting van de productie van sieraden, zo geeft de World Gold Council (WGC) vandaag aan in haar kwartaalrapport.

De WGC geeft aan dat de totale vraag naar goud steeg tot 1.083,8 ton tussen januari en maart, een stijging van 1 procent ten opzichte van de vraag naar goud in het eerste kwartaal van 2019.

De door goud-gedekte ETF’s zijn daarbij in het eerste kwartaal leidend in de globale vraag naar het gele edelmetaal.

Het rapport geeft aan dat goud-ETF’s een instroom zagen van meer dan 298 ton in de eerste drie maanden van 2020. Dat bracht wereldwijde aanhoudingen in deze producten naar een recordhoogte van 3.185 ton.

Volgens het WGC is daarmee de ETF-instroom in het eerste kwartaal meer dan 300 procent hoger dan vorig jaar.

Een stormloop op ETF’s is zowat de enige factor die de vraag naar goud dreef, aangezien de belangrijkste sectoren een aanzienlijke daling kenden.

De investeringen in gouden munten en baren daalden in het eerste kwartaal namelijk tot 241,6 ton, een daling van 6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019.

Daarbij de kanttekening dat de vraag in het oosten van de wereld, de belangrijkste goudmarkten China en India, volledig instortte.

De westerse vraag kende echter een hoogste punt in drie jaar tijd, met een totale vraag van 76,9 ton, een stijging van 36 procent ten opzichte van vorig jaar. De vraag naar gouden baren daalde echter met 19 procent tot 150,4 ton.

Terwijl de investeringsvraag sterk was in het eerste kwartaal, kon hetzelfde niet worden gezegd voor de sieradenmarkt, het belangrijkste segment van de vraag naar fysiek goud.

In totaal daalde de wereldwijde vraag naar goud voor sieraden tot 325,8 ton, een daling van 39 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019.

Ook centrale banken kochten minder goud. In het eerste kwartaal 145 ton, een daling van 8 procent ten opzichte van vorig jaar.

Maar overall was er dus wel een stijging te bemerken in de vraag naar goud. Dit terwijl er juist een daling van het aanbod was.

De WGC geeft aan dat het totale goudaanbod in het eerste kwartaal 1.066,2 ton betrof, een daling van 4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019.

Niet gek dus dat de goudprijs in de tussentijd steeg tot het hoogste punt in acht jaar tijd, tot boven de 1.700 dollar per ounce.

In andere belangrijke valuta’s, zoals de yen, yuan en euro’s, bereikte het een recordhoogte.

Ook deze maand gaat de goudprijs stevig hoger en lijkt het op weg om de maand af te sluiten met de grootste maandelijkse winst sinds 2016.

Bronnen: Reuters, Kitco, Bloomberg

Foto: Flickr