Scotiabank stopt met (edel)metaalhandel

Bank of Nova Scotia (Scotiabank) heeft afgelopen dinsdag haar personeel laten weten te stoppen met de (edel)metaalhandel, aldus twee bronnen vertrouwd met de kwestie tegenover persbureau Reuters.

Er werken nu nog slechts 15 mensen op deze afdeling van Scotia, daar waar dat er vijf jaar geleden nog 140 waren.

Het doel is naar verluidt om alle bestaande metaalactiviteiten af te bouwen begin 2021. 75 procent van die activiteiten waren gerelateerd aan de edelmetaalmarkt.

De goudmarkt kan met deze beslissing voor nog meer uitdagingen komen te staan, zo geven analisten aan. Afgelopen weken zag de markt al een probleem in de aanbodzijde en grote prijsverschillen tussen spot- en futuresprijzen.

Kitco’s senior technisch analist Jim Wyckoff: “From my perspective the Comex futures market has at least temporarily overshadowed the spot, or cash, gold market in terms of accurate daily price discovery, given the significant slowing of spot business and spot market-making. Thus, the gold market from a price perspective will take this news in stride”

Men vreest dat de spotprijzen nog minder betrouwbaar kunnen worden, wat een aanslag zou kunnen betekenen voor de goudmarkt.

Dit terwijl die markt al worstelt met een groot verschil tussen de spot- en futuresprijzen als gevolg van logistieke problemen, die samenhangen met COVID-19 shutdowns van vliegverkeer, munthuizen, mijnen en raffinaderijen.

Gainesville Coins edelmetaaldeskundige Everett Millman geeft aan dat het zeker een effect gaat hebben op de prijsontwikkeling. Hoe minder grootbanken deelnemen aan de metaalmarkten, hoe minder betrouwbaar de prijzen uit Londen zullen zijn.

Het probleem kan daarbij verergeren, mochten meer banken hun edelmetaaldivisies gaan sluiten, aldus Millman. Verschillende analisten vrezen daarvoor.

Het nieuws van uittreding zou volgens Peter Grosskopf, CEO van vermogensbeheerder en edelmetaalspecialist Sprott, ook extra kunnen drukken op de aanbodzijde.

Ooit was Scotiabank een speler van formaat in de edelmetaalmarkt, met kantoren in New York, Londen, India en Hongkong.

In 2018 heeft de bank de specifieke tak, na een strategisch onderzoek en een mislukte poging tot verkoop, sterk ingekrompen.

Het bleef echter een van de vijf banken die de goudhandel regelen en een van de twaalf marketmakers die zorgen voor liquiditeit op de Londense goudmarkt.

De geschiedenis van ScotiaMocatta gaat terug tot 1684, toen Mozes Mocatta een samenwerking aanging met de Oost-Indische Compagnie om goud naar India te verschepen.

In 1997 verwierf Scotiabank Mocatta Bullion door het te kopen van Standard Chartered.

Bronnen: Reuters, Kitco

Foto: Flickr