Voorzitter Shanghai Gold Exchange spreekt over nieuwe wereldmunt

De voorzitter van de Shanghai Gold Exchange (SGE) heeft opgeroepen tot de totstandkoming van een nieuwe super-soevereine munt die de wereldwijde dominantie van de Amerikaanse dollar zou moeten gaan vervangen.

De SGE is een zelfregulerende non-profit organisatie, goedgekeurd door de Chinese Raad van State en georganiseerd door de People’s Bank of China (PBoC). Het handelt in goud, zilver, platina en andere edelmetalen.

Volgens voorzitter Wang Zhenying, die eerder hoge functies bekleedde bij de PBoC, de centrale bank van China, daalt de huidige wereldreservemunt op lange termijn, terwijl goudprijzen sterker zullen stijgen.

Het huidig leidende systeem van de petrodollar lijkt aan een laatste adem bezig. Het knappen van de alles-bubbel komt daarmee steeds dichterbij, ook te zien aan de aan stress onderhevige oliemarkt.

De Amerikaanse Federal Reserve kent ondertussen een bijna negatieve rente en is begonnen met een onbeperkte kwantitatieve versoepeling om de economische schade van de pandemie van het coronavirus in te dammen.

De maatregelen hebben ertoe bijgedragen dat de goudprijs deze maand een record neerzette in verschillende leidende fiat valuta’s zoals de euro en de yen en in dollars een hoogste koers aandeed in meer dan zeven jaar. Dit terwijl de dollar aan een bepaalde bandbreedte is gebonden.

Wang Zhenying, die aan het hoofd staat van de grootste fysieke goudbeurs ter wereld, zei in een interview dat de stijging van de goudkoers blijvende is, maar dat er uiteindelijk een nieuw soort valuta nodig is.

Wang: “Future global trade needs a super-sovereign currency system under which no single country has the power to freeze the international assets of another country”

Zijn opmerkingen over een nieuwe wereldvaluta sluiten aan bij een eerder voorstel, tijdens de wereldwijde financiële crisis van 2008/09, om het internationale monetaire stelsel te hervormen.

Zhou Xiaochuan, voormalig gouverneur van de People’s Bank of China (PBOC), gaf aan dat de crisis en de spillover-effecten ervan duidelijk maakten dat een super-soevereine reservevaluta – losgekoppeld van individuele landen – nodig is.

Wang geeft nu aan dat het concept al langer ligt en dat goud inderdaad, als een van de oudste vormen van geld, in die categorie valt van super-soevereine reservevaluta.

Het aanbod van goud is echter beperkt en daardoor ook beperkt in haar rol die het kan dienen in de wereldwijde handel. Over een alternatief, zoals bijvoorbeeld de Special Drawings Rights (SDR’s) van het IMF, sprak hij echter niet.

Bronnen: Reuters, Market Screener

Foto: Flickr