Vraag naar fysiek goud en zilver in US en Canada niet eerder zo hoog geweest

Volgens gegevens van de Royal Canadian Mint werden er in het derde kwartaal van 2015 76% meer zilveren munten verkocht dan in datzelfde kwartaal een jaar eerder. De zogeheten Silver Maple Leafs gingen rap over de toonbank: 295 ton zilver werd verkocht. Tevens een stijging van 40% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2015.

Gesproken over kwartalen; het aantal verkopen is niet meer zo hoog geweest sinds het tweede kwartaal van 2011 (346 ton), toen de zilverprijs piekte boven de $45,00 per ounce. Vergeleken met de spotprijs van vandaag doen investeerders tegenwoordig goede zaken. Momenteel staat zilver beneden de $15,00 per ounce en dat zorgt voor een flinke discount.

Zowel de onderdrukte prijs, de dure dollar, als economische onzekerheid kunnen als redenen worden benoemd van massale afnemingen.

De omzet van de Silver Maple Leaf is aanzienlijk toegenomen sinds de financiële crisis. In 2006 kon de jaarlijkse omzet nog nauwelijks de 75 ton overstijgen. Maar in 2014 was de totale omzet gestegen tot 908 ton en dit jaar zal hoogstwaarschijnlijk de 1000 ton worden overtroffen. Een record. De verkoop van de zilveren Canadese munten is nog nooit zo hoog geweest: er werd voor 784 ton aan zilver verkocht. Geëxtrapoleerd naar het einde van het jaar komt dat neer op 1.046 ton.

Dezelfde trend is zichtbaar bij de US Mint, die in 2006 een bescheiden 332 ton aan zilveren munten wist te produceren. Afgelopen jaar werd er voor maar liefst 1.390 ton aan zilveren munten geslagen.

En ook de American Silver Eagles kennen tot nu toe een prima jaar en een bizar derde kwartaal. Met 444 ton zag men daar een stijging van 74% vergeleken met het derde kwartaal van 2014. Vanaf januari produceerde de US Mint 1.153 ton zilveren munten. Op jaarbasis zou dat 1.538 ton betekenen, tevens een record.

De US Mint heeft besloten de verkoop van Silver Eagles tot 14 December uit te stellen aangezien zij momenteel de grote vraag niet aan kan. Toch bijzonder dat de fysieke zilverprijs niet explodeerde, misschien wel omdat er geen enkele benchmark is die de “fysieke” zilverprijs aangeeft.

Maar niet alleen zilver is in trek. Vorige maand verkocht de US Mint 97.000 ounces aan American Eagles – de meest populaire Amerikaanse gouden munt. Dat is 185% meer dan de verkopen in oktober! De vraag naar gouden munten is zo sterk dat de 0,1-ounce, 0,25-ounce en de 1-ounce 2015 American Eagles onlangs volledig waren uitverkocht.

De goudprijs kon niet van die enorme vraag profiteren en deed zelfs een laagste notering op 5 jaar tijd.

Bronnen: Canadian Mint, Bullion Star, Casey Research

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]