Miljoenen euro’s liggen er bij het afval

De volgende keer dat er een zwerver in een kliko graait, of je een opgeblazen afvalbak ziet denk je vast twee keer na.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in de publicatie Green Growth in the Netherlands 2015 dat Nederlanders op jaarbasis enorme aantallen waardevolle grondstoffen weggooien, waaronder €27 miljoen aan goud.

Deze grondstoffen zijn afkomstig uit apparaten die bij het restafval terecht komen. Er worden steeds meer elektronische en elektrische apparaten gebruikt, zoals lampen, laptops, tablets, koelkasten, smartphones en elektrische tandenborstels. Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben in totaal ruim 4 miljard kilo aan elektrische en elektronische producten.

De hoeveelheid afval hiervan neemt met de jaren toe, aldus het CBS. In 2012 was dit zo’n 368 miljoen kilo afval, bijna 22 kilo per burger. Dit afval heeft een hoge concentratie aan potentieel herwinbare grondstoffen zoals goud en zilver. Zonde dat deze grondstoffen in de afvalbak terecht komen.

Het zijn naar gewicht voornamelijk metalen zoals ijzer – 42% – en koper – 5% – en plastic – 22%. Edelmetalen zijn in gewicht niet noemenswaardig maar vormen wel een substantieel deel van de waarde. Goud is goed voor 16% van de waarde, palladium voor 3% en zilver voor 1%.

Uitgedrukt in geld bedraagt de totale waarde van deze ruwe grondstoffen in het restafval volgens het CBS €73 miljoen. Goud maakt met €27 miljoen een derde hiervan uit. Aan palladium is in 2012 ter waarde van €4 miljoen verloren gegaan en aan zilver €2 miljoen.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat wereldwijd 300 ton goud per jaar wordt weggegooid. Dat staat gelijk aan 11 procent van de wereldwijde productie en tegen de huidige goudprijs kent dit een waarde van $10.185.600.000,-

Bronnen: De Telegraaf, Sputnik News

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]