ABN: na 2016 kan de goudprijs omhoog

ABN Amro kwam op 1 december met haar Precious Metals Outlook voor 2016. En wat een verrassing, het ziet er positief uit voor de edelmetalen! Niet voor 2016, maar wel voor 2017. Daarmee maakt zij een behoorlijk statement, zo positief heeft zij nog niet eerder over edelmetalen weten te berichten.

In het rapport geeft ze aan dat dit het jaar is geweest waarin alle edelmetaal prijzen onder druk kwamen te staan. Tot nu toe verloren zilver en goud slechts 10%, een klein verlies in vergelijking met de andere edelmetalen. ABN verwacht nieuwe dieptepunten in edelmetaal prijzen voor het einde van het eerste kwartaal van 2016, waarbij goud onder de $1.000 per ounce breekt en zilver zou kunnen dalen tot $13,50 per ounce.

Een redelijke voorspelling, zeker gezien de speculatieve papiermarkt van de Comex die de prijs van het fysieke metaal nog steeds weet te bepalen.
Verder zegt zij dat de fundamenten onder de oppervlakte zich zullen blijven verbeteren:

Therefore (uiteindelijke verzwakking dollar), we expect gold prices to pick up in 2017. Lower mine supply and healthy jewellery demand should also provide support to gold prices in 2017

Wanneer beleggers zich eindelijk richten hierop – ABN geeft helaas niet aan waarom zij dat nu nog niet doen en waarom die fundamenten zich onder de oppervlakte bevinden – zal de vraag van beleggers naar edelmetalen weer positief worden. In combinatie met een zwakkere dollar in 2017 voorziet zij een positieve uitkomst voor goud.

In de komende jaren verwacht ze ook dat het aandeel in totale vraag naar goud in de retail sector zal stijgen. Hierdoor zal de goudprijs gevoeliger zijn voor het gedrag van beleggers. ABN in haar rapport:

Gold is not only bought as a protection for uncertain times but also for speculation. The latter goes completely against gold’s safe-haven character and at times it more than overshadows it. Significant investor activity could indicate that it is used for speculation rather than safe haven. If you were to buy gold for safe haven purpose you would invest in physical gold and not in a gold-related product

Nu nog een instituut dat de daadwerkelijke prijs van fysiek goud weer weet te geven.

Bron: ABN Amro

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]