Goudaankopen China blijven verbazen

China heeft in november waarschijnlijk zo’n 21 ton goud toegevoegd aan haar reserves. Volgens Reuters kan die conclusie getrokken worden uit gegevens die de Chinese centrale bank vandaag publiceerde. Het zou betekenen dat vorige maand het meeste aantal ton is aangekocht sinds zij 5 maanden geleden begon met het vermelden van haar aankopen. Grote factor in hoge aankoop zal waarschijnlijk ook de zwakke goudprijs zijn – in november daalde goud met 6,8 procent. Het was de grootste maandelijkse prijsdaling sinds juni 2013.

De waarde van goudactiva was $59,52 miljard aan het einde van november, aldus gegevens op de website van de People’s Bank of China (PBOC). Aan het einde van oktober was dit nog $63,26 miljard. Dat komt neer op 56.050.000 troy ounces voor november, zo’n 1743 ton. Eind oktober was dat nog “slechts” 55.380.000 ounces of 1722 ton goud. Officiële cijfers van de Chinese centrale bank aangaande goudreserves kunnen pas later deze maand verwacht worden, maar de berekening geeft een goede indicatie.

In juli eindigde China de zes jaar lange geheimhouding van haar aanhoudingen in goud toen het haar goudreserves met 57% optrok naar 1658 ton. Het probeert het wereldwijde gebruik van haar munt te stimuleren en haar deviezenreserves van $3,44 biljoen zo goed mogelijk te diversifiëren. China’s goudreserves steeg in juli nog eens met 19 ton, in augustus met 16 ton, met 15 ton in september en 14 ton in oktober. Maar terwijl het ondertussen een andere grootafnemer van goud – Rusland – heeft ingehaald in goudreserves, maakt het nog steeds slechts 1,6% uit van haar totale reserves.

Dat is een van de redenen dat velen overtuigd zijn dat China nog lang niet klaar is met haar aankoopdrang, en recente cijfers lijken dat te beamen. Maar ook de vergelijking met andere grootaandeelhouders spreekt boekdelen. De VS houdt 73 procent van haar reserves aan in goud en Duitsland 67 procent, zo ver is China nog lang niet. China staat ondertussen wel op de wereldranglijst op nummer 5 als grootaandeelhouder van het edelmetaal.

Bronnen: Bloomberg, CNBC, Reuters

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.