Dekkingsgraad Comex: 1 fysieke ounce ten opzichte van 294 contracten

De bulls in de edelmetaalmarkt willen weten waarom de goud- en zilverprijzen maar blijven dalen ondanks grote fundamentele redenen die pleiten voor een stijging. Het antwoord kan wellicht gevonden worden in het feit dat de enorm sterke vraag naar edelmetalen verborgen blijft achter een stortvloed van goud op papier. Zerohedge gaf aan dat de hoeveelheid goud op papier verdrievoudigd is de afgelopen maanden ten opzichte van geregistreerde voorraden die beschikbaar zijn voor daadwerkelijke levering.

Tijdens de illiquide beursdag afgelopen vrijdag – wegens Thanksgiving de dag er voor – werden er zo’n 18.000 contracten verkocht op de COMEX binnen een tijdsbestek van 30 minuten.

In perspectief: 18.000 contracten vertegenwoordigt zo’n 1,8 miljoen ounces aan goud. Dit terwijl de COMEX slechts 150.000 ounces beschikbaar heeft voor levering. 1,8 miljoen ounces goud staat gelijk aan meer dan 1 week productie van elke goudmijn ter wereld. Uitgedrukt in productie uren van elke goudmijn ter wereld: de Comex heeft slechts 16 uur productie in haar kluizen.

China importeert elke week meer dan 1,3 miljoen ounces fysiek goud, bijna 10 keer de totale hoeveelheid die de COMEX in haar kluis heeft voor levering. De COMEX goud “pricing” kent dus een fundering die 10 keer kleiner is dan dat wat China elke week aan goud importeert.

Maandag bleek dat het totale geregistreerde goud op de Comex gedaald is met nog eens 11% tot slechts 134.877 ounces, dat is net iets meer dan 4 ton en een all time low. Aangezien de open interest grotendeels ongewijzigd blijft, staat de fysieke dekkingsgraad – de verhouding van goudcontracten tot geregistreerd goud – op een all time high van 294 ounces (op papier) tot 1 fysieke ounce.

Wat hier mis mee is? De Comex heeft een fysieke gouddekking en dat is niet voor niets. Zij behoort een gefundeerde prijs aan te geven voor het edelmetaal, niet voor het papier waarmee het verhandelt wordt. Met een dekking van 1 op 294 kan zij nooit aan haar verplichtingen voldoen wanneer alle participanten voor fysieke levering gaan. Niet dat zij dit doen, zij spelen het spelletje mee tot de muziek stopt. Tegen die tijd is totaal onduidelijk wat de daadwerkelijke prijs van goud zou moeten zijn.

De prijs op de Comex zou in principe naar 0 kunnen gaan, de intrinsieke waarde van de papieren goudcontracten die op de Comex verhandelt worden, maar een reële waarde voor goud representeert zij niet. Toch blijft zij vooralsnog een van de leidende krachten achter de goudprijs, hoe kan dat?

Bronnen: Zero Hedge, JS Mineset, Beurs.com

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]